Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A Csalás Elleni Hivatal fokozza az illegális kereskedelem elleni együttműködést

2024.10.11. 9:18:00


Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) október 8. és 10. között Dublinban tartotta éves dohánykonferenciáját. Az eseményen több mint 90 résztvevő vett részt, akik többek között az uniós tagállamok és harmadik országok vám- és nemzeti rendőri hatóságait, a Vámigazgatások Világszervezetét, az Europolt és ipari tisztviselőket képviseltek.

A résztvevők stratégiákat és trendeket vitattak meg, valamint megosztották egymással bevált gyakorlataikat a dohánycsempészet elleni küzdelem terén folytatott nemzetközi együttműködés fokozása érdekében. A konferencia során az OLAF áttekintést nyújtott a vízipipadohányról és az új generációs dohánytermékekkel kapcsolatos fejleményekről, amelyek az elmúlt években népszerűvé váltak.

Az OLAF szerint az illegális dohánykereskedelem jelentős veszélyt jelent a közegészségre, jelentős adóbevételektől fosztja meg az EU-t és a tagállamokat, és táplálja a szervezett bűnözői hálózatokat. Aláássa a dohányzásellenes és közegészségügyi kampányokat, és sérti az EU és az uniós tagállamok gyártásra, forgalmazásra és értékesítésre vonatkozó szabályait. 2023-ban az OLAF-hoz kapcsolódó műveletek 616 millió illegális cigaretta, 140 tonna nyers-dohány és 6 tonna vízipipadohány lefoglalásához vezettek, megakadályozva a becslések szerint 150 millió euró (164 millió dollár) bevételkiesést az EU-ban.

A konferencia célja az volt, hogy erősebb, erőteljesebb és összehangoltabb nemzetközi erőfeszítéseket tegyen az illegális dohánykereskedelem elleni küzdelem érdekében, ezáltal védve a közegészséget, megőrizve a bevételeket és felszámolva a csempészetben részt vevő illegális hálózatokat.



Forrás: Tobacco Reporter







Kövessen minket