Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

USA: Az NC State kutatói a szenzortechnológia fejlesztésére törekednek, hogy segítsék a termelőket

2024.10.17. 6:49:00


2022 nyarán az észak-karolinai termelők attól tartottak, hogy a Tomato Spotted Wilt Virus (TSWV) új változatát találták. A tripsznek nevezett rovarok által terjesztett és a meglévő kezelésekkel szemben ellenálló TSWV-t nehéz megszüntetni, és tönkreteheti az egész termést. A növénybetegségek közül az egyik legszélesebb körével a paprikát, a dohányt, a burgonyát, a padlizsánt, a tököt, a salátát, a hagymát, a spenótot és a fűszernövényeket, például a borsmentát is megfertőzi.

Az olyan kórokozók által okozott betegségek, mint a TSWV, csak egy a sok kihívás közül, amelyekkel a mai gazdálkodók szembesülnek, miközben olyan iparágban mozognak, ahol kevés a hibalehetőség. A növényeknek időre és ideális körülményekre van szükségük, hogy elérjék a betakarítás végét. A TSWV fertőzés túl későn történő felfedezése költséges, ami nemcsak a termesztőket kockáztatja, hanem a befektetett erőforrások és munkaerő költségeit is. A költségek megtérülése még a következő évi betakarításig is nehéz lehet.

Ezek a kemény következmények az egyik oka annak, hogy az NC államban székelő North Carolina Plant Sciences Initiative (NC PSI) olyan eszközöket fejleszt ki, amelyek segítenek megoldani egy általános rejtvényt: ha a termelőknek módjuk lenne hamarabb észlelni a problémát, beavatkozhatnának, mielőtt az elterjedne.

 

 

 



Forrás: https://www.hortidaily.com/







Kövessen minket