Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tömöry Kálmán

1869.07.22. - 1939.05.12.




Születési hely: Budapest
Születés ideje: 1869.07.22.
Halál ideje : 1939.05.12.


Tömöry Kálmán 1869. július 22-én született Budapesten. Szülei Tömöry Jenő Ágoston és Neumeyer Karolina voltak.

A nemesi származású Tömöry tanulmányait budapesti és külföldi egyetemeken végezte, majd hazatérve 1884-ben az állam szolgálatába állt, pénzügyi vonalon. 1986-ban a pénzügy minisztériumba került és a dohányjövedékkel foglalkozó területen dolgozott.

Felesége Révai Pfeiffer Ilona volt.

1887-ben a pénzügyi bírósághoz helyezték át, ahol sok időt nem töltött, mert egy évre rá 1988-ban már ismét a pénzügyminisztérium dohányjövedéki osztályára került.
1907-ben osztálytanácsos lett, majd 1913-ban tanácsosi címet és feladatokat kapott.

1916-ban munkája elismerése jeléül valóságos miniszteri tanácsossá nevezték ki.
Éveken keresztül vezette a dohányjövedéki (XIII.) ügyosztályt, annak VIII. a) főosztállyá történt átszervezése után a főosztály helyettes vezetője, majd pedig vezetője lett.

1919-ben a pénzügyminiszter a dohányjövedéki központi igazgatóság élére Tömöry Kálmánt nevezésre ki.

A pénzügyminiszter 1925-ben a minisztertanács hozzájárulásával Tömöry Kálmán h. Államtitkárt a tényleges szolgálatban továbbra is visszatartotta.  

1926-ban a Dohánytermelők Országos Egyesülete Nyíregyházán tartotta éves nagygyűlését ahol a termelők követelték a 1925. évi rendeletben megállapított dohánybeváltási áraknak fenntartását, a dohányelőlegnek évi 240 pengőben való megszabását, a dohánybeváltási szabályzat megfelelő módosítását. Javasolták továbbá az ország két különböző helyén, a dohánytermelés gócpontjaiban, egyéves dohánykertész-képző tanfolyamok felállítását és a dohánytermelők országos egyesülete útján történő egységes jégkárbiztosítás bevezetését.

Tömöry Kálmán államtitkár kiváló vezetői kvalitásait csillogtatta meg, amikor a követelések teljesítésével kapcsolatban hangoztatta, hogy megérti a gazdák kívánságait, ígéret is tett arra, hogy mindent elkövet a termelők kéréseinek teljesítése érdekében, de látni kell, hogy dohánykivitelünk megcsappant és még mindig 10 millió kilogramm vár kivitelre, amely megakadályoz minden követelés teljesítését.

1927-ben Kormányzói elismerésben részesült.

1928-ban kormányzó a pénzügyminiszter előterjesztésére Tömöry Kálmán helyettes államtitkárnak, a Magyar Királyi dohányjövedéki központ igazgatójának, saját kérelmére való nyugállományba helyezése alkalmából négy évtizedet meghaladó kiválóan eredményes és fáradhatatlan buzgalommal teljesített szolgálata elismeréséül az államtitkári címet adományozta.
 


 

1939. május 12-én Nemes Tömöry Kálmán életének 79-ik évében Balatonkenesén légzési elégtelenségben halt meg. Temetése május 16-án volt a Kerepesi úti temetőben Budapesten.


Forrás: Magyar Dohányújság

Képgaléria :

Tömöry Kálmán









Kövessen minket