Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Domán László

1936.01.04. - 2021.




Születési hely: Sátoraljaújhely
Születés ideje: 1936.01.04.
Halál ideje : 2021.

 

1936. január 04-én született Sátoraljaújhelyen. Édesapja Domán Imre péküzemi segédmunkás, később eladó, édesanyja Bures Erzsébet, aki a három fiúgyermek nevelésével és a háztartás vezetésével volt elfoglalva elsősorban. László testvérei Imre 1943-ban, József pedig 1947-ben születettek.

Az általános iskolai és a gimnáziumi tanulmányait is a szülővárosában Sátoraljaújhelyen végezte. 1950-ben a Putnoki Mezőgazdasági Technikumba kapott felvételt, bár eredetileg Miskolcon szeretett volna tanulni, de miután kollégiumot nem tudtak számára biztosítani és a szülők sem tudtak nagyobb terhet vállalni, így maradt számára a putnoki tanulás.

Saját bevallása szerint a technikumig a tanulás nem nagyon érdekelte, de ott egy kellemetlen eset, egy rosszul kiejtett szó illetve az arra érkező megjegyzések, reakciók sértették az önérzetét és elhatározta, hogy változtat a tanuláshoz való hozzá-állásán.

A technikum elvégzése után a Villányi úti Budapesti Mezőgazdasági Gépészmérnöki Egyetemre került, amit már a kiváló tanulmányi eredménye okán a Magyar Népköztársaság ösztöndíjával végzet el.

Közben 1957-ben megnősült, házasságukból az évek folyamán két lány gyermekük született. 2017 augusztusában családja már négy lányunokával kiegészülve a 60. házassági évfordulójukat ünnepelte.

1958 májusáig az első munkahelyén, egy gépállomáson dolgozott.

Már ekkor is szerette és aktívan űzte legkedvesebb sportját, a futballt, aminek –elmondása szerint – köszönheti későbbi sikereit. 1958-ban került a Sátoraljaújhelyi dohánygyárba, mint futballista. A sport mellett dolgoznia is kellett, és mint az egyetlen diplomás hamar eredményeket ért el és műszaki osztályvezető lett.

1964-ben az Egri Dohánygyár főmérnökének nevezték ki, mert szükség volt egy diplomás gépészre. Ebben az időszakban a Lágymányosi Dohánygyár gépeit helyezték üzembe az egri gyárban.
 

Domán László a dohánygyár fiatal igazgatója
 

Hat évvel később 1970-ben már, mint igazgató irányította a cigarettagyárat. A megválasztását – elmondása szerint – soha nem felejti el, mert volt egy jelöltje a pártbizottságnak és volt egy jelöltje a kollektívának. Az eredménye a szavazásnak pedig 6:5 volt az Ő javára. A fiatalok mind mellé álltak.

Az első pillanattól kezdve a legfontosabbnak tartotta a szakképzést, mert – mint mondta – soha nem tudja elfelejteni, hogy Őt is segítették a tanulásban, mert a szülei nagyon szegények voltak. Szerette volna mindenkinek ezt a lehetőséget megadni.

A gyár fejlesztése Egerben 1968-ban kezdődőtt el, az NSZK-ból érkezett technikát szerelték fel. Viszonylag hamar országos elismerést vívtak ki maguknak. Ezt elsősorban annak köszönhették, hogy a gyár vezetői mindig határozott célt tűztek maguk elé, olyan perspektívát, amely messze megelőzte az adott időszakot.
 

Dr. Horváth István belügyminiszter látogatása Egerben
 

A növekvő feladatokhoz maguk szervezték a vezetőképzést. 1970-ben bevezették a korszerű üzem- és munkaszervezést, a „Dolgozz Hibátlanul” mozgalmat, amely az egész magyar iparon belül is újdonságnak számított, így a gyár hamar bemutató gyár lett.

Közben a technológiát is folyamatosan fejlesztették így Magyarország legkorszerűbb, de Európában is számon tartott dohánygyárat alakítottak ki néhány év alatt. A hetvenes évek elején már a filteres cigaretták gyártása is folyt a gyárban.

Néhány évvel később megkezdődött a versenyképes márkájú termékek előállítása is, a gyártmány fejlesztésnek köszönhetően. Így például elkezdődött a Golden Smart cigaretta gyártása, miután kapcsolatba kerültek az Ausztria TABAC Werkel céggel.
 

Üzemlátogatás
 

1978-ban a Philip Morris a Marlboro cigaretta gyártására írt alá licence-szerződést a dohányiparral és ennek a gyártására Eger kapott felhatalmazást, az amerikai óriás cégtől. 1981-ben pedig már a Multifilter is Egerben készült.

Közben a gyár az egyik kitüntetés után kapta a másikat. 1982-ben már tízedik alkalommal lett kiváló, mind a gazdasági mind a szociális és politikai területen elért eredmények alapján.
 

Váncsa Jenő átadja a tizedik kitüntető címet az Egri Do­hánygyár igazgatójának, Domán Lászlónak
 

Az Egri Dohánygyárnak biztos jövő látszott, hiszen egyre több kátrány- és nikotinszegény cigarettára volt szüksége a piacnak és ezek gyártására a legjobban Ők voltak felkészülve.

Domán László a nyolcvanas évek második felében külön engedéllyel ledoktorált a Közgazdaság Tudományi Egyetemen. Doktori disszertációjának témája „A korszerű vezetés” volt. 

A korszerű vezetés fogalma alatt elsősorban az emberközpontú vállaltirányítás értettek abban az időben. Ennek lényege: a vezető elsődleges dolga az, hogy az alkalmazottai helyzetén, életkörülményein javítson. Ez a mottó egyébként a hatvanas évek közepén egy tokiói világgazdasági konferencián hangzott el, s akkoriban számos cég próbált ennek szellemében működni. Az Egri dohánygyárban is erre törekedtek.

Megépült a kétszáz gyermeket befogadó, legkorszerűbb óvoda, a gyári dolgozók használhattak először a városban konditeremmel, szaunával és minden egyébbel felszerelt sportpályát.

A továbbképzésre mindenkinek lehetősége volt, hiszen a cég mindenkit támogatott, aki tanulni akart. A várostól évente 30-40 lakásbérlői kijelölési jogot vásároltak, hogy otthonhoz juttathassák a kollektíva tagjait és családjaikat.

Közben persze a várost és a város által üzemeltetett intézményeket is támogatták. Az egri kórháznak számos korszerű berendezést, eszközt adományoztak több tízmilliós értékben. Az oktatási intézményeknek számítógépeket vásároltak, az egri sportélet támogatására évente 30 millió forintot fordítottak, ami a 70-es 80-as években tekintélyes összegnek számított. Az egyik évben az egyházmegyei főkönyvtárnak is több százezer forintos adománnyal segítették elképzeléseik megvalósítását.

Egerben a legeredményesebb éveknek tartják azt az időszakot - az egri futball történetében - amikor Domán László az Eger Sportegyesület szakosztályvezetőjeként is tevékenykedett. Az első osztályban vitézkedett az egri foci csapat. Tizennégy labdarugó volt a gyárban munkaviszonyba és a biztos bennmaradás érdekében további négy labdarugóval szerettek volna szerződést kötni még. A cél érdekében a város vezetőit kérte, hogy támogassák az elképzelését négy lakással és négy butik nyitására alkalmas helységgel. Nem nyert támogatást ez az elképzelése, ezért lemondott és a csapat a következő évben már nem az első osztályban szerepelt, még egy évvel később aztán még lejjebb csúszott a csapat.

A vállalat privatizációja 1989-ben történt, 1991-ben pedig a cégbíróság bejegyezte az Egri Dohánygyár Kft.-ben, a Philip Morris, az Austria Tabak, az Állami Vagyonügynökség illetve az önkormányzat tulajdonjogát. Végül 1992-ben a Philip Morris kivásárolta az összes üzletrészt, és egyedüli tulajdonossá vált.

 

Az Egri Dohánygyár 1992.
Forrás: Dohány Múzeum

 

Dr. Domán László 1992-ig volt a Dohánygyár igazgatója.
 

Domán László az unokáival, mint nyugdíjas
 

Korkedvezményes nyugdíjazását kérte 57 évesen, amit megkapott.

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetség megyei szervezetének titkáraként a tudományos, műszaki élet szervezője is volt Heves megyében Domán László.
 

Domán László
 

Ma 81 évesen teljes szellemi frissességben él és szívesen emlékszik vissza a gyárban eltöltött évekre.  

 

Domán László és a család


Forrás: Domán László, MADOSZ

Képgaléria :

Domán László









Kövessen minket