Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tájékoztató a sajtó számára 2005. szeptember 28.

2005.10.19. 22:18:01
Tájékoztató a sajtó számára

2005.10.19.

 

 A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének szeptember 28-án megtartott elnökségi üléséről.

 

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségét aggodalommal töltik azok jelenségek, amelyek e 400 éve termelt növénykultúra ellehetetlenülésének irányába hatnak. Felhívja minden érdekelt figyelmét, hogy a dohány növény termesztése olyan gyenge adottságú területeken termesztik ahol –jelentős munkaerő igényénél fogva – egyébként is munkaerő foglalkoztatási problémákkal küzdenek, így a termesztés és értékesítési problémák csak fokozni fogják e térségek gondjait.

 

Mind a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége, mind a termeltető cégek valamint a dohánytermelők tisztában vannak a dohányzás káros hatásaival, ezért fajtaváltásokkal valamint egy a termeltetők által javasolt szigorú termesztés technológia betartásával próbálnak enyhíteni ezen a problémán. Aggodalommal tölti el azonban az a tény az iparág képviselőit, hogy a feketekereskedelem mértéke egyre nagyobb méreteket ölt, pedig a feketekereskedelemben forgalomba hozott cigaretták is ártalmasak az egészségre, ismeretlen eredeténél fogva lényegesen nagyobb veszélyt hordozva.

 

Aggodalommal tölti el a termelőket továbbá az a tény is, hogy a hazai piacón legálisan kapható cigaretták gyártói nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben vásárolnak magyar dohányt. Noha minősége európai mércével mérve is jó, felvásárlási ára, pedig a legalacsonyabbak egyike. A gyártok e magatartása lehetetlen helyzetbe sodorja a dohányban foglalkoztatott mintegy 15000 embert.

 

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnökségi ülésén megtárgyalta az általa szükségesnek ítélt törvénymódosítási és intézkedési javaslatokat. Az országos szervezetekkel valamint az iparág többi résztvevőivel történt egyeztetéseket követően azokat a szakmai minisztériumnak előterjeszti.

 

A MADOSZ elnöksége a jövőben állandó tájékoztatást kíván adni tagságának, ezért egy weblap beindításáról döntött ülésén, hu címen. Az internetes portálon keresztül nem csak az végzett munkáról és problémákról, hanem termesztés technológiai kérdésekről is tájékoztatást fognak nyújtani.

 

 

2005. szeptember 28.

 

Bényei Illés

MADOSZ elnök

Tel:06203902789

Email: madosz@freemail.hu








Kövessen minket