Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tájékoztató a sajtó számára 2005. 10. 08.

2005.10.19. 22:22:06
Tájékoztató a sajtó számára

2005.10.19.




A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége megdöbbenve értesült arról a politikai döntésről, mely szerint az Európa Parlament Költségvetési Bizottsága megszavazta azt a javaslatot, hogy töröljék az évi egy milliárd dollárt, kitevő szubvenciót, amelyet az európai dohánytermelő gazdák eddig kaptak.

 

E javaslat törvénybe iktatása esetén a mintegy 380 000 tonna európai dohányt előállító 450 000 ember, köztük a magyar dohánytermelők ellehetetlenüléséhez vezet, hisz mint ismert a dohány nem csak hazánkban, hanem egész Európában gyenge adottságú területeken és  a foglalkoztatási gondokkal küszködő térségekben termelik.

 

Mivel a dohánytermelés támogatásának mértékéről és igénybevételeinek feltételeit nem a költségvetési bizottság hagyja jóvá ezért szövetségünk bízik az EU parlament, a Miniszterek Tanácsának és a EU- Mezőgazdasági Bizottságának a szakmai alapokat sem nélkülöző, - a támogatásokat a továbbiakban is fenntartó - döntésében.  

 

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége ennek ellenére haladéktalanul felveszi a kapcsolatot az Európai Dohánytermelők Szövetségének (UNITAB) vezetőivel hogy egyeztessen, és egységes álláspontot alakítson ki ebben a kérdésben.

 

Szövetségünk az UNITAB álláspontját magára nézve kötelező érvényűnek tekinti, ezért szükség esetén a nagy visszhangot kiváltó, 2003. októberi  brüsszeli tüntetés megismétlésétől sem riad vissza.

 

 

 

Pócspetri 2005. 10. 08.

 

 

Bényei Illés

Elnök

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége

06 20 3902789

madosz@freemail.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 








Kövessen minket