Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

2009.06.27. 17:07:37

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

2009.06.27.



a Nemdohányzók védelméről szóló, 1999. évi XLII. tv. módosítására vonatkozó, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának

2009. május 27-én kelt javaslatáról .


Az egészségügyi bizottság a törvény módosítási tervezet társadalmi vitáján szövetségünk jelenlétét nem látta indokoltnak, ezért a tervezettel kapcsolatban ez úton fejtjük ki a javaslatukkal kapcsolatos álláspontunkat.



Hazákban ma közel 25 ezer ember kerül munkája során közvetlen vagy közvetett kapcsolatba a dohánytermeléssel, ill. annak hazai feldolgozásával. A dohánytermesztés alapvetően az ország gazdaságilag hátrányos helyzetű, északkeleti részén, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyékben zajlik, itt biztosítva a helyben foglalkoztatást, a vidék eltartó képességét. E térségekben az egyik legfeszítőbb társadalmi probléma a foglalkoztatás. Az általunk foglalkoztatottak 93% -a szakmai képzettséggel nem rendelkezik, 73%-a nő és 50%-a cigány származású.



Álláspontunk szerint - különös tekintettel a pénzügyi és gazdasági válságnak a foglalkoztatásra mért, szinte már elviselhetetlen csapására -, felelős jogalkotó számára nem lehet kérdés az, hogy tevékenységünk fenntartása társadalmilag igen fontos célkitűzés kell, legyen.



Noha az Egészségügyi Bizottság által május végén megfogalmazott törvénytervezet a dohányfogyasztás csökkentését tűzi zászlajára, több olyan elképzelést is körvonalaz, melyek felülmúlják a kötelező Uniós Irányelvek előírásait és sajnos, nem kezelik felnőttként a nagykorú lakosság 1/3-át kitevő dohányosokat. Mi úgy látjuk, lejárt a tilalomfák kora, ma csak a párbeszéd és az érintettek érdekeinek kiegyensúlyozott figyelembe vétele révén szabad előrelépni.



Az Egészségügyi Bizottság restriktív javaslatát nem tartjuk elfogadhatónak, mert az hazai dohányalapanyag iránti csökkenő keresletet indukálja, ez pedig súlyosan veszélyezteti az itt tevékenykedők munkahelyét, napi megélhetését.



Pócspetri, 2009. június 18.





Bényei Illés

elnök


Állásfoglalás a Nemdohányzók védelméről szóló, 1999. évi XLII. tv. módosítására vonatkozó, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának 2009. május 27-én kelt javaslatáról
















Kövessen minket