Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Várhelyi József életrajza

2019.03.18. 21:13:00


Várhelyi József 1936. május 20-án született a Zala megyei Lentiben.

1955-ben Gépipari technikusi oklevelet szerzett.

"1970-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán gépészmérnöki diplomát szerzett. Diploma munkájában egy dohány előkészítő üzem tervezése volt, amely aztán alapul szolgált később a Pécsi Dohánygyár előkészítő üzemének korszerűsítéséhez is.

Nagy idők voltak ezek az évek a Pécsi Dohánygyár életében, mert elindulhatott egy gyárkorszerűsítési és egy gyártmány-fejlesztési munka is, amelynek eredményeként a teljes cigarettagyártó és csomagoló géppark lecserélésre került az akkor legkorszerűbb gépekre, megvalósították a kreppelt-pappír filter gyártást, majd az aktívszenes füstszűrő gyártását, ezek eredményeként megjelent a füstszűrős Fecske majd a Sopianae márkanevű termékük, amely aztán nagyon hosszú ideig, mint vezető márka volt jelen a magyar cigaretta piacon.

Mind a két márka, de leginkább Sopianae márka család népszerű volt nem csak az országon belül és hanem az országon kívül is. Több lehetősége lett volna a Pécsi Dohánygyárnak, hogy exportálja a termékeit, de a magyar mezőgazdaság messze nem tudta kielégíteni még a hazai alapanyag igényeket sem, nem hogy még a külföldi igényeket, az exportot is."

 

Várhelyi József életrajzának megnyitása itt.

A képen: Várhelyi József műszaki igazgató-helyettes és Too-Hong vezérigazga­tó az Egri Dohánygyár csomagolási részlegén.



Forrás: Eisler József, sajtó







Kövessen minket