Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytripsz - / ULT Magyarország Kft /

Leírás :

Az imágó és a lárva egyaránt károsít. Közvetlen kárt a sejtnedvek kiszívásával tesz, közvetett kártétele a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV) terjesztése. A lárva veszi fel a vírust a fertőzött növényből. A vírus a vedlés után is az állat testében marad, így az egyed élete végéig (áttelelés után is) fertőzőképes marad. 

Szívogatásának hatására apró fakó foltok keletkeznek, főként az erek mentén. A foltok összeolvadhatnak, ilyenkor a nagyobb felületek hamuszürke vagy piszkosfehér színűek. (Az általa okozott minőségi kárt „fehérerűség”-nek nevezik.) A tripszek először az alsó leveleket támadják meg, júliustól jobbára a középső leveleken tartózkodnak, augusztustól a felső hegyleveleken található a legtöbb egyed.

A talajban kifejlett állapotban a növényi maradványok között telel át. A telelésből április-május hónapban előjövő kártevők a palántaágyak környékén található gyomokat szívogatják (pásztortáska, tyúkhúr) és már a palántaágyakban megtámadhatják a dohányt. A nőstény a növény epidermisze alá rakja tojásait. A lárvák a növényeken szívogatnak, majd a második stádiumú lárva a talajba vonul és ott alakul át imágóvá. Négy-hat nemzedéke fejlődhet. Elszaporodásának a tartós meleg és száraz időjárás kedvez.

Feladat :

Agrotechnikai: a növényi maradványok mielőbbi alászántása, megsemmisítése, a palánta előállítását szolgáló talaj szükség szerinti fertőtlenítése (dazomet), a palántanevelő környékének tisztántartása, a gyomok irtása csökkentheti a népesség egyedszámát.

Kémiai: a kártevő rajzásdinamikájának sárga- vagy kék színcsapdával történő figyelemmel kísérése nélkülözhetetlen a hatékony védekezéshez. Az első kezelést általában a palántanevelés során kell elvégezni, leghatékonyabb a palánta nevelő sátor medencéjébe töltött rovarölő szer (imidakloprid).

Kiültetés után is célszerű folyamatosan figyelni a tripszek rajzását. Általában május végén vagy június elején kell az első permetezésre számítani. A permetezéseket a kártevő rajzásdinamikáját és az alkalmazott készítmény hatástartamát figyelembe véve tanácsos megismételni.  

 

Kövessen minket