Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Spanyolországi dohánytermesztés

2008.06.11. 10:45:18

 vspace=


Spanyolország az EU harmadik legnagyobb dohánytermelő tagállama, aki 2008-ban házigazdája az UNITAB soros konferenciájának. 2007-ben 34.200 tonna országos termésmennyiséget 11.570 ha területen termeltek meg, ami 2.956 kg/ha termésmennyiséget jelent.



Az országos termés jelentős mennyisége FCV (80%) és Burley (16%). Ezen kívül termelnek még Dark air cured és Fire cured dohányokat.


Összesen 3.576 termelőjük volt 2007-ben.



A spanyolországi dohánytermesztőket is fájóan érinti az energiaárak emelkedése, mint minden felhasználót.




 vspace=

Spanyolország az EU harmadik legnagyobb dohánytermelő tagállama, aki 2008-ban házigazdája az UNITAB soros konferenciájának. 2007-ben 34.200 tonna országos termésmennyiséget 11.570 ha területen termeltek meg, ami 2.956 kg/ha termésmennyiséget jelent. Az országos termés jelentős mennyisége FCV (80%) és Burley (16%). Ezen kívül termelnek még Dark air cured és Fire cured dohányokat. Összesen 3.576 termelőjük volt 2007-ben.


A 2008-as szerződéses számok nagyon hasonlóak a 2007 számokkal, a területek és a mennyiségek visszaszerződése tapasztalható. A termesztés központja Extremadura tartományban, kb 180 km-re fekszik Madridtól dél-nyugat, nyugat irányba, Navalmoral de la Mata, Talayela térségében.


 vspace=


 vspace=


 vspace=


A dohánytermesztéshez az adottságaik részben jók, részben rosszak. A talajaik szerkezete kiváló, de csak folyamatos fenntartó meszezéssel tudnak eredményes termesztést folytatni. Az enyhe telek miatt területeik mindenütt fonálféreggel fertőzöttek, így minden szezonban fertőtleníteniük kell a teljes felületet az ültetések megkezdése előtt. A tápanyagvisszapótlást a tervezet kb. 3.000 kg/ha termésmennyiségnek megfelelően végzik. A most meglátogatott termelőknél ez 80-100 kg/ha N, 70-90 kg/ha P, 120-160 kg/ha K hatóanyag visszapótlást jelent. Minden esetben tapasztaltam, hogy Mg trágyázást is végeznek, valamint két termesztési szezononként egyszer alkalmaznak szerves trágyázást.


Természetesen a tápanyagvisszapótlás az évente elvégzett talajanalízis eredményeire alapozott.


 vspace=


 vspace=


A palántanevelésük float bed technológia, ami hasonló színvonalú az Olaszországban tapasztaltakkal. A szükséges palántamennyiségen felül minden termelő 5-10% többlet mennyiséget állít elő, hogy az esetleges palántázás utánni károk (jégeső, vízállás) okozta kieséseket tudják pótolni. Az ültetéseket április derekán, végén kezdik, melyet május közepére mindenütt befejeznek. Az alkalmazott sortávolság 1,0-1,05 m, a tőtávolság 0,4 m (a betakarító gép igényeinek megfelelően).


Az ültetéseket követően 10-14 napon belül elvégzik a bakhátak átmozgatását és az öntözőfejek kijuttatását. A területek csatornázottak, öntözöttek. Az éghajlati körülményeik miatt csak ötözött körülmények között folytatnak agrártermelést. Ahol nem biztosított az öntözés lehetősége a területeiket dohánytermesztésre nem használják. Jelenleg minden dohányterületüket beültették, egyszer már megmunkálták.


 vspace=


A spanyolországi dohánytermesztőket is fájóan érinti az energiaárak emelkedése, mint minden felhasználót. A meglátogatott termelők jelentős része 2007-től folyamatosan alakítja át a szárítóberendezéseit egyéb alternatív energiaforrások felhasználására. Ebben a térségben nagy mennyiségben keletkezik dióhéj, mandulahéj és az olíva feldolgozás mellékterméke. A meglátogatott COOLOSAR termelői szövetkezet (600 – 700 ha dohányintegráció és központi szárítás) egy új szárítótelep építésébe kezdett 2007-ben, melyre akkor 3 millió € költöttek.


 vspace=


 vspace=


 vspace=


Kedvező tapasztalatokat szerezve az idei évben folytatják a beruházást egy további blokk építésével, mintegy 6 millió € értékben. Ezt a fejlesztési kedvet, a kisebb termelők meglátogatása során is tapasztaltam. Itt is folyamatosan építik be a kisebb teljesítményű kazánokat, alakítják át a szárítóberendezéseket közvetlen fűtésűről hőcserélős berendezésekre. Lecserélték a szárítók szigetelését a poliuretán hab kiváltásával cementes szigetelő anyagra és poliolefin szigetelő csíkokra.


Megértették a vevők üzenetét, hogy a dohányuk semmilyen, a humán egészségre káros szennyező anyagot nem tartalmazhat. (A spanyolországi dohánypiacon jelenlévő cigarettagyárak már nem is vásárolnak olyan dohányt, amely olyan helyről származik ahol poliuretán szigetelés van a szárítóberendezésekben!)


 vspace=


 vspace=


 vspace=


 vspace=


A későbbiekben a tenyészidő folyamán tett látogatásaimról folyamatosan adok tájékoztatást, hogy bemutathassam, milyen a dohánytermesztése az őszi UNITAB konferenciát szervező Spanyolországnak.












Kövessen minket