Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés az olajfák árnyékában.

2008.06.13. 12:17:34

 vspace=


Olaszország az EU legnagyobb dohánytermesztő országa az évi közel 90.000 tonnás megtermelt nyersdohány mennyiségével. Az olasz burley dohánytermesztés nagysága 2008-ban a becslések szerint mintegy 30.000 tonna, amit 3.800 dohánytermelő, közel 6.000 hektáron állít elő.



A termesztés túlnyomó részt a déli, Campania tartományban van, csak elenyésző területek találhatóak az északi tartományokban.A terméseredmények igen magasak.



Átlagosa 4-5 tonna/ha közöttiek. Tudom, hogy ez a „magyar fülnek” szinte hihetetlen, de igaz.




  vspace=


Olaszország az EU legnagyobb dohánytermesztő országa az évi közel 90.000 tonnás megtermelt nyersdohány mennyiségével. Az olasz burley dohánytermesztés nagysága 2008-ban a becslések szerint mintegy 30.000 tonna, amit 3.800 dohánytermelő, közel 6.000 hektáron állít elő. A termesztés túlnyomó részt a déli, Campania tartományban van, csak elenyésző területek találhatóak az északi tartományokban. A termelők itt is családi gazdaságok szintjén termelik a dohányukat, mely a család alapvető bevételét biztosítja. Itt a fizetett bérmunka nem igazán jellemző, esetleg a betakarítás csúcsánál alkalmazott. Az átlagos dohányfarm méretek 1-2 ha közöttiek.


 vspace=





 vspace=


A terméseredmények igen magasak. Átlagosa 4-5 tonna/ha közöttiek. Tudom, hogy ez a „magyar fülnek” szinte hihetetlen, de igaz. Olasz nemesítésű fajtákat (L’ Agricola) termesztenek, melyek a klasszikus filer burley dohányfajták tulajdonságaival rendelkeznek. A hasznosítható, betakarított levelek száma 35-38 db/tő, melyet jelenleg még kézzel, 5-6 alkalommal takarítanak be. A sortávolság 0,7-0,75 m, míg a tőtávolság 0,28-0,3 m. Ez az alkalmazott tenyészterület akár 40.000 tő/ha fölötti tőszámot jelent. Ez a titka a magas termésátlagnak.


 vspace=





 vspace=





 vspace=






A termesztés egyéb technológiai eleme megegyező, vagy nagyon hasonló a hazai technológiánkhoz. A tápanyag visszapótlásnál a kijuttatott N tápanyag mennyisége meghaladja a 100 kg/ha mennyiséget, de ilyen magas termésszint eléréséhez ez elengedhetetlen. A betegségek közül a dohány peronoszpóra a legjelentősebb. Már június első hetében találkozhattunk a fertőzés első tüneteivel, ami csak a folyamatos növényvédelmi kezelésekkel kontrolálható. Későbben az időjárás (július) drasztikusan változik ariddá, ami a további fertőzések fellépését megakadályozza


 vspace=









Kövessen minket