Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés a Maros mentén

2009.05.04. 14:27:22

 align=


 


 vspace= Fotók: Szilágyi János





Él, valahol messze a Maros mentén 12 dohánytermelő család Romániában, akik minden nehézségük ellenére fenn kívánják tartani a romániai dohánytermesztést ebben a régióban. A 2009-es termesztési év már a harmadik szezon, amikor az ULT Magyarország Zrt és a 12 dohánytermelőt összefogó kicsiny termelői csoport dohánytermesztési szerződést köt. Az idei évben a közel 30 ha-os szerződött területen, mintegy 60 tonna dohány megtermelése a cél a csoport tagjai előtt. Ismerve Őket, ez nem lehetetlen, ha az időjárás is kedvez majd Nekik. Ez a kicsinyke csoport lehetne nagyobb is, de Románia 2007-es uniós csatlakozását követően még midig nem sikerült az egykoron a Maros mentén dohányt termelőkkel elhitetni, hogy a támogatásukat maradéktalanul és időben megkapják. A 2006-os megígért támogatások nem kerültek kifizetésre és a 2007-es támogatások egy jelentős része hetekkel ezelőtt került a termelők számlájára. Így azt hiszem, hogy mindenki számára érhető ezeknek az embereknek a kitartása.









Az idei termesztett fajta a Burley P-5. A palántanevelés technológiája foat-bed. A magvetéseket kézzel végezték a Magyarországon is jól ismert és alkalmazott 170 lukas polisztirol tálcákba. A palántaneveléshez szükséges komposztott a helyi kereskedelemben szerezték be. A hideg kora tavaszi hajnalokon több esetben is csonttá fagyott a tálcákban komposzt, de a fenti fotók szerint a csírázó dohánymag mégis elviselte ezeket a megpróbáltatásokat. Ez egy kicsit meseszerű, de mégis valóság.







A termelői csoportból két termelőnk, Szilágyi János, Sármás és Virág Attila, Ludas bekapcsolódik az Agrotis Segetum csapdázási és megfigyelési programunkba. A jövő termesztési szezonban már a Trips Tabachi csapdázási és megfigyelési programba is bekapcsoljuk ezeket a helyszíneket.







Kitartást és sikeres termesztési szezont kívánok romániai barátainknak!


Fekete Tibor ULT Magyarország Zrt











Kövessen minket