Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés Lengyelországban.

2009.05.08. 17:40:36

 vspace=


 


 


Lengyelország az Európai Unió második legnagyobb dohánytermesztő országa.





Lengyelország az Európai Unió második legnagyobb dohánytermesztő országa. Az elmúlt években kiegyensúlyozottan 39.500 tonna körüli dohánymennyiséget termeltek és értékesítettek az elsődleges feldolgozóknak, mely meghaladja az Unió által korábban az országnak biztosított termesztési kvótát. Az éves termést mintegy 13.000 termelő állítja elő, az átlagosan 2-2,5 ha-os méretű családi gazdaságaikban.



Az alap SAPS támogatáson felül a lengyelországi termelők további 1,8 €/kg top-up támogatást kaptak 2008-ban a megtermelt és értékesített mennyiségüket alapul véve. A 2008-as átlagtermések az FCV és Burley dohányoknál egységesen 2,3 tonna/ha körül alakult. A terméseredmények értékelésénél figyelembe kell vennünk, hogy tőlünk északabbra eső termesztési zónáról van szó és a területek elenyésző része az öntözhető.



 Az összes termés mintegy 60%-a FCV, mely termesztésével közel 8.000 család foglalkozik. A Burley termesztés részaránya mintegy 32%, amit 4.000 családi gazdaság állít elő. Lengyelországban továbbá még van sötét dohánytermesztés is, mely az összes mennyiség 8%-át jelenti. A klasszikus sötét dohányt tűzön és természetes úton is szárítják. Az FCV szárítóberendezések gázolajjal, szénnel, kisebb részben tartályos gázzal vagy egyéb alternatív energia felhasználásával (szármaradvány, pellet, egyéb faipari melléktermék) üzemelnek.





A négy nagy termesztési régió (Augustov, Grudziad, Jedrzejow, Lublin) dohánytermelői 13 termelői csoportba szerveződtek. Az elsődleges feldolgozók itt is a termelői csoportokkal kötnek termesztési és értékesítési szerződéseket.





Jelenleg a palántanevelés utolsó szakaszában van. A Universal Leaf Tobacco Poland dohánytermelői „sand bed” technológiát alkalmaznak. Itt a nálunk jól ismert „float bed” technológia vizes közege helyett homokágyon történik a palántanevelés. Minden sátor el van látva valamilyen fűtéssel és mindenki alkalmazza a kiegészítő fátyol fóliatakarást.



A minimum kétszer megnyírt palántákat május derekán, második felében ültetik ki. Az FCV dohányoknál 24.000 db palántát, míg a Burley dohányoknál 26.000 palántát ültetnek ki hektáronként. Múlt heti utunkon tapasztaltuk, hogy a lengyelországi termelőket is sújtja a rendkívüli aszályos időjárás. Náluk kizárólag csak vízzel ültetnek, mely garantálja a kiváló eredést és beállottságot.







Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt.











Kövessen minket