Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az "Utolsó Mohikán" a Szlovák dohánytermesztésben.

2011.07.06. 6:39:02







Az utolsó támogatási év 2008-volt, amikor érdemleges országos megtermelt mennyiségről már nem beszélhettünk. Ezután a Szlovák Kormány nem biztosított semmilyen egyéb támogatást a dohánytermelőknek, az alap, SAPS támogatáson felül. Az ezt követő években még néhány termelő kisebb piacokra termelt támogatás nélkül a magasabb értékesítési ár reményében, de nem nagy eredménnyel.







Szlovákia az ezredforduló környékén 2.200 tonna Virginiát és 400 tonna Burley dohányt termelt évente. Az EU csatlakozás évében még mindig 1.600 tonna FCV terméssel és 120 tonna Burley terméssel rendelkezett. Sajnos a csatlakozást követően a dohánytermesztés támogatásának nem szabták feltételéül a termés teljes betakarítását, tehát a biztosított támogatás nem volt a termeléshez kötve. Ez a helyzet azt eredményezte, hogy 2-3 év alatt a megtermelt mennyiség néhány száz tonnára zsugorodott. Az utolsó támogatási év 2008-volt, amikor érdemleges országos megtermelt mennyiségről már nem beszélhettünk. Ezután a Szlovák Kormány nem biztosított semmilyen egyéb támogatást a dohánytermelőknek, az alap, SAPS támogatáson felül. Az ezt követő években még néhány termelő kisebb piacokra termelt támogatás nélkül a magasabb értékesítési ár reményében, de nem nagy eredménnyel.



„Utolsó Mohikánnak” is szólíthatnánk Murincsák László dohánytermelőnket, aki a Szlovákiai Rad község határában, családjával mintegy 8 ha FCV dohányt termel. A család 1999 óta foglalkozik FCV termesztéssel, de korábban hosszú éveken át természetes szárítású dohányt termeltek. 2011-ben a növénytermesztésből és állattenyésztésből élő család a Szlovákiai dohánytermelők közül talán az országban egyedüliként dohányt termel, melyet az ULT Magyarország Zrt-vel szerződött le. A H-9 fajtájú ültetvény a kora tavaszi kedvezőtlen időjárás ellenére ígéretesnek mutatkozik, de még sok gondoskodást, odafigyelést kíván. A dohánytermesztésben édesapja munkáját Renáta lánya segíti, aki a teljes termés megszárítását és elválogatását végzi és irányítja .




















Kövessen minket