Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés Lengyelországban.

2014.06.10. 9:03:23



 



 



Jelenleg az ültetvények fejtrágyázása és kultivátorozása és kapálása történik. A lengyel dohánytermesztés alapvetőleg a családi gazdaságok munkaerejére alapozott, de a termelők egy része, akik nagyobb felületen termelnek, bérmunkát is alkalmaznak.






A 38 millió lakost meghaladó Lengyelországban közel 160.000 km²-en történik mezőgazdasági termelés, ami közel 50%-a területének. Az ország területének 29%-a erdő és közel 3%-a természeteses vízfelület.



Dohánytermesztés 2014-ben 14.300 ha-on történik, mely várhatólag 32.500 tonna termést ad majd, ami 2.270 kg/ha átlagtermést jelent. Az idei termésre az elsődleges feldolgozók és egyéb piaci szereplők 12.950 dohánytermelővel kötöttek termesztési szerződést. A termesztés 5 jól elhatárolható termesztési régióra koncentrálódik, ahol a termelők virginia (FCV)  burley  (BLY) és természetes szárítású sötét dohányokat (DAC) termelnek. .





A termesztési ciklus hasonló a hazaihoz annyi eltéréssel, hogy az északi termesztési régiókban (Grudziadz, Augustow) május első hetében még fagyosak az éjszakák és szeptember elején már újból éjszakai fagyok vannak, míg a déli régiókban (Lublin, Kielce, Wroclaw) „csak” szeptember közepén érkeznek meg a fagyos éjszakák. Ilyen körülmények között az igen rövid tenyészidejű fajták termesztése mellett is nagyon fontos a technológiai elemek időbeni és szakszerű elvégzése, ami a zavartalan fejlődését biztosítja a dohány növénynek.







Jelenleg az ültetvények fejtrágyázása és kultivátorozása és kapálása történik. A lengyel dohánytermesztés alapvetőleg a családi gazdaságok munkaerejére alapozott, de a termelők egy része, akik nagyobb felületen termelnek, bérmunkát is alkalmaznak. Ezt lehetőleg csak a betakarításkor, válogatáskor és az elválogatott levelek csomózásához veszik igénybe. Jelenleg még minden levélfaj (FCV, BLY, DAC) teljes mennyiségét csomózottan vásárolják fel az elsődleges feldolgozók.





A kézi kapálás és kultivátorozás munkáját ügyesen kapcsolták össze a különböző kapálógépek alkalmazásával. Ezek traktor vontatású eszközök, melyek emberi irányítással a sorközök lazításával és megművelésével egy menetben a sorművelést és gyomtalanítást is biztosítják. Erre különböző megoldások és eszközök vannak, így egy és négy soros kivitelezésű lúdtalp vagy rugós kapákkal felszerelt kapálógépek vannak. Az egy soros gépnek napi (8 h/nap) kapacitása 1,5 ha, míg a négy soros eszközé 6 ha körül van. Ezekez a gépeket lengyelországi kis kapacitású gépgyárak készítik a megrendelő igényei szerint.





4 soros kapa



1 soros kapa









Kövessen minket