Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Válsághelyzet felé tart Magyarország - könnyezve veszítünk százmilliárdokat

2011.06.14. 7:02:28

2011.06.14.



Évről-évre súlyosbodik az Európában amúgy is kivételesen rossznak számító hazai parlagfű-helyzet, a figyelmeztető jelzés a szezon közepén gyakran vészjelzés fokozatú. A parlagfű miatti gazdasági veszteség évente elérheti a 200 milliárd forintot is.


Általános szakmai vélemény és nemzetközi visszhang szerint a parlagfű Magyarországon természeti-, gazdasági-, illetve humán- és környezetegészségügyi válsághelyzet megteremtője, amelynek kihatása és továbbterjedése Európa más térségeit is veszélyezteti - fogalmaz az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) jelentése. A probléma Európa-szerte aggodalmakat vált ki, így komoly figyelem övezi. Magyarország parlagfű tekintetében a kontinens legfertőzöttebb területének tekinthető; az elmúlt 12 évben a betegek száma megkilencszereződött, hazánkban mintegy kétmillió ember érzékeny, ennek körülbelül harmada súlyos allergiás és rohamosan nő az asztmás betegek száma is. Becslések szerint a pollenre érzékenyeknek körülbelül 60-90 százaléka parlagfűtől is szenved.



A szaktárca és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tervei szerint hamarosan, a tervek szerint ősztől széleskörű felvilágosító kampány indul a médiában és a közoktatásban a parlagfű-veszély megismertetésére a kerettanterv kiegészítése révén - fogalmazott Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese, növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgató. Ezen túl, mivel leginkább a mezőgazdasági területeket érinti a probléma, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara oktatási anyagot dolgoz ki a termelőknek, amelyeket várhatóan ősszel induló tanfolyamokon fognak majd átadni.



Felvilágosító kampány indul



A felvilágosító és oktatási feladatok, valamint a hatósági munka forrásait a személyi jövedelemadó 1 százalékának fölajánlásai fedezik, amelyek körülbelül 540 millió forintot tesznek ki. A korábbi években a személyi jövedelemadó egyik 1 százalékát közvetlenül parlagfű-mentesítésre is föl lehetett ajánlani, idén azonban már csak civil szerevezet dotációjával, közvetlenül támogatható e tevékenység. A kifejezetten parlagfűmentesítési célú közmunkaprogramra 410 millió forintos keretet különített el a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyre az önkormányzatok pályázhatnak. További 19 ezer közmunkás számára kiemelt feladat a parlagfűmentesítés egyebek mellett a vasúti és autópályák mentén, erdészetek területén. Növényvédelmi bírságot 212 millió forint értékben szabtak ki tavaly; a büntetés 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Az ebből beszedett összeget egyébként az élelmiszer-ellátási lánc ellenőrzésének javítására kell fordítani a szabályozás szerint.



A szakértők szerint évről-évre súlyosbodik a hazai parlagfű-helyzet, a figyelmeztető jelzés a parlagfű szezon középső harmadában már jellemzően vészjelzés fokozatú, általános vélemény szerint a probléma mihamarabbi megoldást kíván. A helyzetet a klímaváltozás is rontja, napjainkban már a fiatal magyar felnőttek leggyakoribb problémája az allergia. Jelenleg olyan súlyos a helyzet, hogy a koncentráció felére csökkentése sem hozna érezhető megkönnyebülést az allergiásoknak - fogalmaz Jordán László.



A "parlagfűtermesztéssel" járó terméskiesésből, a közvetlen védekezési ráfordításokból, illetve a táppénzen töltött napok számából, a gyógyszerkiadásokból és a betegápolásból származó gazdasági veszteség évente körülbelül 120-200 milliárd forintra tehető az Országos Környezetegészségügyi Intézet idei jelentése szerint.



Csak gyógyszerre tízmilliárdok mennek



Egy parlagfűérzékeny szénanáthás beteg szezonális gyógyszerköltsége körülbelül 30 000 forintra tehető, így a parlagfűre érzékeny népesség éves szinten összesen körülbelül 20-30 milliárd forintot fordít allergiás, illetve asztmás gyógyszerkészítményekre. 1,2 millió parlagfű allergiában szenvedő beteggel számolva a rendelőintézeti, kórházi kezelésre fordított költségek további évi 10-12 milliárd forintot tehetnek ki, tehát a szférában a teljes ráfordított összeg társadalmi szinten évente mintegy 30-40 milliárd forintra tehető.



Kifejezetten parlagfű elleni gyógyszerek nem léteznek - tudtuk meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). Az allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek közül az egészségbiztosító kizárólag a támogatott készítményekre vonatkozóan rendelkezik információval. (Számos antiallergén készítmény vény nélkül is kiváltható a patikákban.) Az OEP támogatotti gyógyszerlistáján szereplő gyógyszerek közül a legnagyobb forgalmat az antihisztamin tabletták jelentik, melyek normatív 25 százalékos támogatás mellett válthatóak ki a patikákban, átlagos betegtérítési díj körülbelül 980 forint dobozonként. Ezekből évente valamivel több mint 2,2 millió dobozzal váltanak ki a betegek.



Óriási károk a gazdaságban



A probléma nagyságának helyes megítéléséhez számolnunk kell többek között még az agráriumban keletkezett károkkal is, amelyek éves szinten minimálisan további 70-90 milliárd forintos árbevétel-kiesést jelentenek. Négyzetméterenként 10 darab parlagfű esetén kukoricásban körülbelül 29 százalékos, napraforgósban 37 százalékos terméscsökkenéssel kell számolnunk.



A további közvetlen és közvetett kihatásokról, így a munkaerő-kiesésből (például nem hatékony munkavégzés), a turisztikai visszaesésből, a természetvédelmi kezelési problémákból, vagy például a parlagfű magokkal szennyezett magyar vetőmag olcsó nemzetközi felvásárlási árából (vagy teljes visszautasításából) származó járulékos károk mértékéről azonban még ennél is kevesebbet tudunk, de ezeket is felszámolva még magasabb eredményhez jutunk.


Forrás: Világ Gazdaság









Kövessen minket