Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

ÓFEHÉRTÓ, 2014. augusztus 26.

2014.08.27. 7:56:41

 



ÓFEHÉRTÓ, 2014. augusztus 26.                                    



SAJTÓKÖZLEMÉNY AZONNALI KÖZLÉSRE!



 



Megszűnhet a hazai dohánytermelés, 20 ezer ember kerülhet utcára a dohányágazatból



Dohánytermesztési Nyílt Napot tartott a MADOSZ Ófehértón



A jövő évtől több tízezren veszíthetik el állásukat az amúgy is munkanélküliség sújtotta Kelet-Magyarországon - közülük rengeteg roma is: összesen 24,2 millió eurós támogatástól esnek el a hazai dohánytermesztésben dolgozók, mivel az EU a 2015-ös évtől már nem biztosítja a szerkezetátalakítási támogatást. A kieső összegeket hazai forrásokból kellene pótolni, de ennek megoldása egyelőre várat magára. Megoldás híján a teljes dohánytermelés akár meg is szűnhet hazánkban, mely egyet jelentene a 20 ezer, sok estben többszörösen hátrányos helyzetben lévő foglalkoztatott elbocsátásával. A vidéki munkavállalást és jövedelemszerzést az iparág is igyekszik támogatni: a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) két felvásárló vállalattal is együttműködési megállapodást írt alá a termelés fennmaradása érdekében – jelentették be a hagyományos éves Dohánytermesztési Nyílt Napon.



Súlyos válság előtt áll vagy akár teljes egészében meg is szűnhet a hazai dohánytermelés jövőre és több tízezer szektorban foglalkoztató munkavállaló -, akinek 80%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lakik, 90%-a szakképzettség nélküli, 70%-a nő, valamint 50%-a roma – elveszítheti munkahelyét, ezzel jelentős foglalkoztatási válságot okozva Magyarországon, az egyébként is elmaradott keleti régióban. Hazánkban évente 8000-9000 tonna dohányt termelnek, ami nem nagy mennyiség, Európában a dohánygyárak több mint nyolcvan százalékban a kontinensen kívüli országokból hozzák be az alapanyagot. A hazai dohánytermelés azonban kulcsfontosságú a kelet-magyarországi régióban a foglalkoztatás szempontjából. 



 „A MADOSZ évek óta tárgyalásokat folytat az EU, valamint hazánk illetékes szerveivel, hogy mind inkább segítsük a hazai dohánytermesztésben foglalkozókat, értve ez alatt nemcsak közvetlenül a termelésben dolgozókat és termelőket, de a termelésszervezést végző termelői csoportokat, valamint a felvásárló cégeket is. Az egyeztetések jelenleg is zajlanak, hogy a mostani legfontosabb problémára megoldást találjunk.” – fogalmazott Bényei Illés, a MADOSZ elnöke.



A MADOSZ kiemelt céljának tekinti a dohánytermelők és a földeken dolgozó mélyszegénységben élők érdekeinek védelmét, akiknek a dohánynövény jelenti az egyetlen megélhetési forrást. Hagyományos Dohánytermesztési Nyílt Napjukat is többek között azzal a szándékkal rendezik meg évről évre, hogy bemutassák a dohány kelet-magyarországi családok jövedelemszerzésében betöltött szerepét, illetve a földeken dolgozók példaértékű munkáját.



Az augusztus 26-án megrendezett eseményen idén a szövetség az ULT Magyarország Zrt-vel, valamint a DOFER Dohányfermentáló Zrt-vel közösen egy együttműködési megállapodást is aláírt a vidéki foglalkoztatás és jövedelemszerzés támogatására.



„A termelők termelni szeretnének, a feldolgozók pedig vásárolni, Magyarország érdeke pedig az, hogy mindez fennmaradjon.” – fogalmazott Bényei Illés, majd hozzátette: „Olyan hosszú távon fenntartható feltételrendszert kell biztosítani a szektorban dolgozóknak, mely garantálja a biztos jövedelemszerzést és érdekeltté teszi a termelőket a költségcsökkentő beruházások megvalósításához.  Ehhez szükség van arra, hogy a magyar állam is fontosnak tartsa az ágazatot és segítse a foglalkoztatási szempontból is elmaradott keleti régió támogatását.”



Az idei dohánytermelés egyébként az átlag körül alakult Magyarországon, 2014-ben a feldolgozók 4711 hektáros dohányterület termésének felvásárlására kötöttek szerződést. A gazdálkodók így 1500 hektár Burley, míg 3211 hektár Virginia dohányfajtát ültettek tavasszal. A dohánytermő terület mintegy 85 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található.



 



Sajtókapcsolat:



Sarkantyu Zsófia



 





FORTE Communications Kft.



1078 Budapest, Nefelejcs u. 51.



+36/30/267/6260



+36/1/322-0159









Kövessen minket