Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tovább fúrják a világ legnépszerűbb totális gyomirtóját

2018.02.07. 8:31:00


Tanulmányt készíttetett a francia kormány arról, milyen alternatívákat lehetne alkalmazni a világ legnépszerűbb totális gyomirtójának számító glifozát helyett. Bár az Európai Unió nemrég öt évvel meghosszabbította a hatóanyag engedélyét, a franciák korábban betiltanák. Ma még azonban meglehetősen "döcögősek" a javasolt megoldások.

Tavaly év végén az Európai Unió 5 évvel meghosszabbította a világ legnépszerűbb totális gyomirtó hatóanyagának, a glifozátnak a használati engedélyét. A minősített többség elérése annak volt köszönhető, hogy Németország az utolsó pillanatban mégiscsak a vitatott vegyület mellé állt. Franciaország azonban – ahogy az olaszok vagy az osztrákok is – a hatóanyag ellen voksolt, és azt tervezi, hogy 3 év múlva teljesen betiltja. A francia kormány szerint ki lehet dolgozni működő alternatívákat a gyomirtásban. Összesen négy minisztérium kérte fel a francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutató Intézetet (INRA), hogy készítse el ezzel kapcsolatos tanulmányát.

Reménytelen?

Az INRA jelentése összegezi azokat a glifozát-helyettesítő technológiákat, amelyeket a termelők jelenleg alkalmaznak. Ez eddig lényegében a gyomok mechanikai gyomirtása volt, különböző időpontban és mélységben elvégzett talajműveléssel. Csakhogy ez nyáron a talaj nagymértékű vízvesztésével jár, ősszel pedig veszélyezteti az eróziónak kitett területeket. A vetőmag- vagy a zöldségtermesztésben szintén lehetetlennek tűnik elhagyni a totális gyomirtót.

Nélküle drágább

A glifozát olcsó gyomirtónak számít, szántón hektáronként 4-6 ezer forinttól elvégzi nemcsak a magról kelő, de az évelő egy- és kétszikűek kiirtását is.

Ehhez a költséghez legfeljebb egy sekély tárcsázás fogható, ám a szántás már három-négyszer drágább művelet.

A glifozát felszívódó hatóanyag, így a nehezen irtható tarackosok vagy akár cserjék ellen is hatásos. Tény azonban, hogy – éppen kiterjedt felhasználásának köszönhetően – világszerte egyre több glifozátrezisztens gyombiotípus jelenik meg. Az INRA mégis emlékeztet a glifozát különleges helyzetére a növényvédelemben: pillanatnyilag nem helyettesíthető más herbiciddel. A talajművelésen kívül azonban egyéb technológia megoldásokat is megvalósíthatónak lát. A gyakorlatban ezek a módszerek még döcögnének. Gondolkodni azonban mindenképpen érdemes a problémáról, mert a glifozát hamarabb eltűnik a gyakorlatból, mint hogy egy vele egyenértékű vegyület megjelenhetne a piacon.

Íme, a javasolt glifozátmentes megoldások és azok gyakorlati megvalósíthatósága.

 

 

 



Forrás: agrárszektor







Kövessen minket