Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fontos változás jön a dohányboltokban

2023.02.27. 7:35:00


Január elsejétől a pultvonal feletti területen kizárólag a dohánytermékek számára biztosítanak megjelenítési lehetőséget a jogszabályok a dohányboltokban.

2024. január 1-jétől a pultvonal feletti területen kizárólag a dohánytermékek számára biztosítanak megjelenítési lehetőséget a jogszabályok a dohányboltokban – írja a 24.hu. Értesüléseik szerint a piaci szereplők jogértelmezést sürgetnek, hogy egyértelmű legyen, a trafikokban értékesíthető nem dohánytermékeket (sörök, üdítők, energiaitalok) miként kell majd elhelyezni a boltokban. Nem tudni azt sem, hogy a hűtőket például ki kell-e majd cserélni emiatt.

Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke azt mondta, a törvényi rendelkezés úgy fogalmaz, hogy „a dohányboltban a pultvonal felett, illetve az elkülönített helyen belül a fogyasztók számára jól láthatóan kizárólag dohánytermék jeleníthető meg.” A dohánytermék fogalmába pedig csak azok a fogyasztható termékek tartoznak bele, melyek akár csak részben is dohányt tartalmaznak.

Így a nyelvtani értelmezése szerint nem jeleníthető meg például hevítőkészülék, öngyújtó, cigarettahüvely, cigarettapapír és dohányzási célú gyógynövénytermék sem. Hozzátette, a jogszabályi rendelkezés alkalmazási köre és következményei a jelenlegi szövegállapotból még nem láthatók pontosan előre, így az előírások tisztázása, vagy végrehajtási útmutatás kibocsátása lehet szükséges.



Forrás: Infóstart, Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János







Kövessen minket