Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Vezetői engedély traktorra: több megoldással és árban szerezhető meg a jogosítvány

2023.03.08. 7:50:00


A mezőgazdaságnak és az iparnak is kevés olyan ágazata van, ahol nem használnak erő- vagy munkagépeket. Ezek kezeléséhez korábban elég volt egy megfelelő igazolvány megléte, 2022 óta törvény írja elő, hogy az ilyen típusú járművek vezetése is jogosítványhoz kötött. A traktorok, a kombájnok és az önjáró permetezőgépek közúti közlekedése során is rendelkeznie kell a kezelőknek a megfelelő jogosítvánnyal. Mennyibe kerül ezekre a engedély megszerzése? 

traktorok, a növényvédelem önjáró permetezőgépei, vagy éppen a betakarítógépek vezetéséhez, kezeléséhez különleges képzettségre, és az ennek meglétét igazoló dokumentumra van szükség. Az Agrárszektor járt utána a témának, ezt az anyagot szemléztük. A traktor (mezőgazdasági vontató) vagy más lassú jármű (amelynek közúton a legnagyobb megengedett sebessége 25 km/óra lehet, ide értve a kombájnok és permetezőgépek többségét) vezetése során az embernek legalább egy B kategóriás (nemzetközi) jogosítvánnyal kell rendelkeznie.

A B-s jogosítvány

A B kategóriás jogosítvány azonban csak arra jogosítja fel tulajdonosát, hogy maximum 3500 kilogramm össztömegű személy- és tehergépkocsit vezessen, amelyben a vezetői ülésen kívül maximum 8 állandó ülőhely van. A B kategóriás jogosítvány birtokában vezethető még olyan járműszerelvény is, amely egy ilyen gépkocsiból és egy legfeljebb 750 kilogramm össztömegű pótkocsiból áll. Valamint olyan járműszerelvény is vezethető, ami egy ilyen gépkocsiból és nehéz pótkocsiból áll, ha a pótkocsi legnagyobb össztömege nem haladja meg a gépjárműét, illetve, ha az összekapcsolt járművek össztömege nem haladja meg a 3500 kilogrammot. A B kategóriás jogosítvány tulajdonosa vezethet továbbá mezőgazdasági vontatót, lassú járműt nehéz pótkocsival, de egyebek mellett állati erővel vontatott járművet is.

A B kategóriás jogosítvány megszerzése azonban egyre drágább lett, a Telex legutolsó információi szerint már meghaladhatja a félmillió forintot is egy ilyen dokumentum megszerzése. A jelentős áremelkedés hátterében részben a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) tavaly nyári átalakítása, részben pedig a benzinárstop eltörlése és a szervizdíjak emelkedése áll. Továbbá egyre jellemzőbb az is, hogy kevesebben szerzik meg a vizsgához szükséges rutint a kötelezően előírt 30 gyakorlati óra alatt. Emiatt egyre többen kényszerülnek – az ugyancsak megdrágult – pótórák igénybevételére a jogosítvány megszerzése során, amint arról a Totalcar cikke is beszámolt.

A többi lehetőség

Azoknak azonban, akik mezőgazdasági járműveket és más lassú járműveket akarnak vezetni, más lehetőségek is rendelkezésükre állnak. Ezek közül a legelterjedtebb a T, avagy Traktor kategóriájú jogosítvány, amelyet nem csak könnyebb, de olcsóbb is megszerezni, mint a B kategóriás általános jogosítványt, a C kategóriás teherautó jogosítványt, illetve az E kategóriás, nehéz pótkocsis jogosítványt, amihez vagy egy B, vagy egy C kategóriás jogosítvánnyal rendelkezni kell, amelyeknek egyéb komoly kritériumai is vannak, nem beszélve ezek anyagi vonzatáról. Ezzel szemben egy T kategóriás jogosítvány megszerzéséhez jóval kevesebb feltételnek kell eleget tennie az embernek.

A T kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételei:

  • betöltött 15,5 életév
  • minimum alapfokú iskolai végzettség megléte, melyet az említett vagy magasabb iskolai végzettséget tanúsító okmánnyal kell igazolni írásbeli nyilatkozattal, amely alapján az ember a 35/2000. (XI. 30.) BM rendeletben meghatározott közlekedésbiztonsági feltételeknek megfelel.

Ezeket kell tanulni a T-s jogosítványhoz

Aa T (nemzeti) kategóriás jogosítvány birtokában mezőgazdasági vontatót és két nehéz pótkocsit, valamint lassú járművet és pótkocsit vezethet az arra jogosult. A jogosítvány megszerzéséhez a képzés körülbelül 80 órát foglal magába. Ennek során a hallgató elsajátítja a szükséges özlekedési ismereteket, a járművezetés elméletét, a szerkezeti és üzemeltetési ismereteket, a szükséges munkavédelmi és tűzvédelmi ismereteket, valamint a biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés főbb tudnivalóit. Ezen kívül a képzés során a hallgatónak gyakorlati foglalkozásokon is részt kell vennie: ide tartozik az alapoktatás és a forgalmi oktatás, amelynek során a hallgató városi, országúti és könnyű terepen is jártasságot szerez a jármű vezetését illetően. 

A T kategóriás jogosítvány megszerzése hozzávetőlegesen 300-400 ezer forint között mozog. A portál által megkérdezett, ilyen képzést biztosító autósiskolák ugyanakkor arról számoltak be, hogy ennél a kategóriánál jóval kevésbé jellemző a pótórák igénybevétele, mivel a hallgatók java családi gazdaságból jön, és már korábban is vezetett ilyen járműveket, igaz, akkor még papírok nélkül. Mint mondták, a legtöbben nem nulláról kezdik az elméleti és gyakorlati képzést, ami jelentősen le tudja egyszerűsíteni a dolgokat.

A szakképzésben is vannak jogosítványszerzési lehetőségek

A mezőgazdasági gépek vezetését lehetővé tevő másik megoldás az aranykalászos gazda képzésekben rejlik. Ezen a szakképzési formák ugyanis gyakran járnak ingyenes mezőgazdasági gépkezelői jogosítvánnyal, más néven zöld traktoros kiskönyvvel. Ennek birtokában az ember jogosult 37 kW feletti teljesítményű traktor, illetve 2 méter feletti vágóasztal szélességű önjáró mezőgazdasági betakarítógép (kombájn) vezetésére, valamint fejő- és tejfeldolgozó gép, illetve baromfi keltető gép kezelésére is.

Ez azonban nem jár automatikusan a bizonyítványhoz, a hallgatónak a sikeres vizsga után külön kell igényelnie azt az illetékes kormányhivatalnál.

Az aranykalászos gazda képzések elvégzésének előfeltétele egy legalább B kategóriás jogosítvány megléte. Ezeknek a képzéseknek az általános ára 150-160 ezer forintra tehető. Fontos megjegyezni, hogy ezek a képzések korábban csak úgynevezett gépkezelői igazolványt adtak, ez azonban az elmúlt időszakban megváltozott, és 2022 óta ezen gépek vezetéséhez gépkezelői jogosítványra van szükség, amelyet egyébként a különféle kurzusok biztosítanak is – írták.



Forrás: Magro.hu







Kövessen minket