Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A Spanyol dohánytermelők bizakodva tekintenek a jövőbe.

2014.06.30. 8:56:36









A termelői dohányokat az állami tulajdonú CETARSA és az ULT Corporation tulajdonában lévő DELTAFINA szerződi le. Ezen elsődleges feldolgozók melett a Spanyol piacon időlegesen kisebb vevők is megjelennek alkalomszerűen.






 



Spanyolországban a dohánytermesztés Extremadura tartományban koncentrálódik. Az országos termés túlnyomó részét itt termelik meg. Az éves megtermelt FCV mennyiség 28.500 tonna, míg a természetes szárítású dohányokból 4.600 tonnát termelnek. Minden dohány öntözött és bakhátban termelt. A hektáronkénti tőszám 16.700 és 17.000 tő közötti. Az ültetés április utolsó hetében történik, míg a betakarítás vége sokszor átnyúlik november első hetére. Az országos termésátlag évek óta 3.700 kg/ha körüli. A betakarított Virginia dohányok közel 75%-a biomasszával kerül megszárításra, központi szövetkezeti telepeken.







A dohánytermesztés a jelenlegi KAP ciklusban az eredeti környezeti állapotot fenntartó dohánytermesztés biztosításának megvalósításának feltételével van támogatva. Ez azt jelenti, hogy a Spanyol Királyság által rendeletileg meghatározott Integrált Termesztési Technológiát (IP) kell minden termelőnek betartania, melyet egy külső auditálló cég a termesztési év során 5 alkalommal ellenőriz. Ezzel biztosítható, hogy a termesztés fennmaradhasson, a termelők a gazdaságaikban a térség munkanélkülijeit szezonálisan foglalkoztathassák, valamint a dohánytermesztés és az élő termesztési környezet harmóniában maradhasson. A Spanyol Kormány a támogatási formát az előző évek egyértelmű sikereire alapozva a következő KAP ciklusban is fent kívánják tartani.









A Spanyol termelők piaca is biztosított. A termelői dohányokat az állami tulajdonú CETARSA és az ULT Corporation tulajdonában lévő DELTAFINA szerződi le. Ezen elsődleges feldolgozók melett a Spanyol piacon időlegesen kisebb vevők is megjelennek alkalomszerűen. A fermentált dohányokat az ITG, PMI, JTI és BAT multinacionális dohányipari cégek vásárolják fel, melyek több éves stratégiai szerződéseket kötnek a Spanyol Mezőgazdasági és Halászati Minisztériummal. Ezzel kifejezik a felelős piaci magatartásukat és elkötelezettségüket a hazai alapanyag felhasználása terén.





A támogatások kiszámíthatósága és a támogatási forma folytonossága, valamint a termelők piaci biztonsága, együttesen garantálják a Spanyol dohánytermesztés jövőjét.



 









Kövessen minket