Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Sötét dohány termesztése Olaszországban.

2014.07.10. 10:41:04







A termesztésük a hagyományos tetejezett burley termesztéshez hasonló. Rendkívül alacsony a gépesítettség színvonala, nagy a kézimunkaerő felhasználás.






Az Olaszországi dohánytermesztésről általában a dohányos szakembereknek a Bright típusú Virginia termesztés (Veneto), vagy a filler jellegű, tetejezetlen Burley termesztés (Caserta) jut eszükbe. Ezeken a típusokon kívül megtalálható a sötét dohányok termesztése is, mely a Dél-Olaszországi Benevento téréségében található.

















A rendkívüli hektikus felszínű, hegyes-völgyes tájon a termelők kis családi farmokon termelnek 1-2 ha hagyományos természetes szárítású, vagy tűzön szárított sötét dohányt. A megtermelt mennyiség átlagosan a hagyományos természetes szárítású (DAC) sötét dohányoknak 1.500 tonna/év körüli, míg a tűzön szárítottaknak (DFC) mintegy 2.800 tonna/év. A leszerződött és megtermelt mennyiségek a dohányzói szokások változásával folyamatosan csökkennek, de az elmúlt két évben úgy tűnik, hogy lassan stabilizálódik.







Az olasz sötét dohányok felhasználásának főbb területei behatároltak. Ezek a szivarka és szivar gyártás, valamint az egyéb dohányipari termékekben történő felhasználás.









A termesztésük a hagyományos tetejezett burley termesztéshez hasonló. Rendkívül alacsony a gépesítettség színvonala, nagy a kézimunkaerő felhasználás. Öntözés alig van, így a kedvezőtlen környezeti hatásoknak a termesztés igen kitett, a termésátlagok évjáratonként erősen ingadoznak.









Kövessen minket