Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Természetes szárítású dohányfajták összehasonlító vizsgálatának eredményei

2006.03.17. 14:00:00



Pallagi 5


Szerzők közleményükben az AGROTAB Kft. által nemesített államilag elismert fajtákkal ill.
fajtajelöltekkel és a honosított TN 86 és TN 90 fajtákkal 2001-2005 években végzett összehasonlító kísérletek eredményeit ismertetik.

In this publication the authors review the results of the comparative trials (2001-2005)
involved the registered, not registered tobacco varieties bred by AGROTAB Ltd. and the
acclimatized TN 86 and TN 90 varieties.

 


BEVEZETÉS

Egy korábbi közleményünkben már szóltunk arról, hogy a termesztők számára az AGROTAB Kft. folyamatos nemesítői munkájával igyekszik biztosítani a megfelelő számú, jó termőképességgel és minőséggel rendelkező dohány fajtákat.

Munkánk eredményességét jelzi, hogy Magyarországon jelenleg döntően hazai előállítású fajták vannak köztermesztésben.

A fajta előállítás egy permanens folyamat, amely hosszú és következetes munkát igényel. A folyamatos nemesítői munkát szükségessé teszi a kórokozó populációban, valamint a dohánytermesztés körülményeiben beálló változások.

A folyamatos fajta előállítást az is indokolja, hogy valamennyi, a termesztők és gyártók által kívánt tulajdonság optimális szintű beépítése egy adott fajtába – a nemesítési törekvések ellenére – lehetetlen. Így minden előállított fajta kompromisszum eredménye.

Nemesítési munkánk gyakorlatnak átadható eredményeit számos kiadványban, bemutatón, üzemi kísérletben ismertettük, de a fajták összehasonlító vizsgálatának paramétereiről, értékeléséről az elmúlt években nem jelentek meg adatok. Jelen munkánkban a természetes szárítású fajtáinknál próbáljuk meg ezt a hiányosságot pótolni a 2001-2005 évi adatokat ismertetve. 


 A cikk letöltése itt.

 

 

 

 









Kövessen minket