Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Ötletes technológiai megoldások az európai dohánytermelőknél.(Első rész)

2010.06.08. 12:46:25











Általában minden dohánytermelőnek gondot és nagyobb szervező munkát okoz az ültető víz biztosítása. A táblára időben kijuttatott víz többlet költség és eszközigényű.






















Ültetés vízzel.






Általában minden dohánytermelőnek gondot és nagyobb szervező munkát okoz az ültető víz biztosítása. A táblára időben kijuttatott víz többlet költség és eszközigényű. Nálunk sokan ezt nem szívesen vállalják fel és a talaj megfelelő nedvesség állapotával megnyugtatva magukat, az esetek nagy részében mellőzik az ültető víz alkalmazását, ami szerintünk minden esetben szükséges. Két héttel korábban egy umbriai virginia dohánytermelőnél láttam egy ötletes megoldást az ültető víz gyors és egyszerű biztosítására és kijuttatására, melyet itt szeretnék az ott készített képeim segítségével bemutatni.



A termelő a tábla szélén létesített egy egyszerű kutat, mely talán a mi 63-as kutunknak felelne meg. Ezt egy szivattyúval látta el, mely egy flexibilis tömlő segítségével a kiemelt vizet az ültető traktor elején felszerelt konzolhoz juttatja el. A víz alacsony nyomással, szabad kifolyással jut folyamatosan a beültetett dohánytövek két oldalára a talajfelszínre. A kijuttatott víz így minden talajkörülmények között megfelelően alkalmazható, biztosítva a megfelelő beiszapolódást, egységes eredést és fejlődést. Természetesen az ültető traktor a területen alternáló mozgással halad, a flexibilis csövet sohasem keresztezve. Fontos, hogy ez csak a nem hosszú, majdnem teljesen sima, egyenletes felszínű táblákon alkalmazható eredményesen.



Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt






















Kövessen minket