Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A dohány védelme

2008.07.21. 7:01:00



Csapdázás

A dohánytermesztés a mezőgazdaság egyik nagy szaktudást, tőkebefektetést igénylő „kis kultúrája”, melynek több évszázados hagyománya van hazánkban. Az ország egész területe ökológiailag alkalmas gazdaságos termesztésére. Magyarországon napjainkban mesterséges szárítású (FCV 3483 ha), természetes szárítású (Burley 1900 ha) és szivardohány (Havanna 5 ha) termesztése folyik. Az ültetvények 85 %-a az ország keleti régiójában található.

A szerződéskötést, az integrált termesztésszervezést, az agronómiai szaktanácsadást, a felvásárlást a termelők által létrehozott és működtetett termelői csoportok végzik. A megtermelt szárított, nyers dohánylevelet két feldolgozó vásárolja fel és készít ellenőrzött beltartalmú fermentált alapanyagot hazai és külföldi cigaretta gyárak számára.

A dohánytermesztés sikerességét sok károsító veszélyezteti. A betegségek közül a paradicsom bronzfoltosság vírust, a burgonya Y vírust, a baktériumos dohányvészt, a palántadőlést okozó gombákat, a dohány peronoszpórát, az alternáriás levélfoltosságot, míg az állati kártevők közül a bagolylepke lárvákat, a levéltetveket, a dohánytripszet, a poloskákat kell elsősorban kiemelnünk. A termesztés gazdaságosságát napjainkban a dohányon élősködő szádor fajok veszélyeztetik leginkább.

 

 

 

A dokumentum teljes szövege letölthető itt.

 

 


 

 









Kövessen minket