Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Szakmai konzultáció a dohány növényvédelmi helyzetéről

2007.07.20. 7:24:37 Szakmai konzultáció a dohány növényvédelmi helyzetéről

2007.07.20.



A dohány ültetvényekben sajátságos növényvédelmi helyzet alakult ki, mely indokolttá tett egy szakmai konzultációt. A beszélgetésen részvett Bujdos László a Sz-Sz-B Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság Növényvédelmi Felügyelője Balogh László a NYIDOTER Kft ügyvezetője, Sipos László a Syngenta Magyarország Kft területi képviselője feldolgozóipari referens, valamint Fekete Tibor az ULT Magyarország Zrt. agronómiai igazgatója. A szakmai beszélgetésen elhangzottak az alábbiakban foglalhatóak össze.



Az elmúlt meleg ősz, az enyhe száraz tél, a korai tavaszodás, valamint a napjainkban is tartó forró száraz nyár az átlagostól eltérő helyzetet teremtett a dohány növényvédelem területén.



A kártevők jelentős része, így a dohánytripsz (Thrips tabaci Lindeman.) egyedei a tavalyi kedvező őszi időjárás hatására jelentősen felszaporodtak, nagyszámban átteleltek az enyhe tél segítségével, így kora tavasszal már megjelentek a palántanevelő sátrak környezetében. A folyamatos csapdázás eredményeit áttekintve megállapítható, hogy minden megfigyelt dohányültetvényben volt olyan időszak, amikor közel százas nagyságrendű volt a heti fogott egyedszám. Az ültetés időszakában a külső, kedvezőtlen környezeti tényezők miatt legyengült palánták így hamarabb megfertőződtek a TSWV kórokozóval. Beigazolódott, hogy a palántaágyak vizébe kell kijuttatni a megfelelő inszekticidet (imidacloprid) és nem egyszerű állomány permetezéssel a hatásos védekezés érdekében. A kiűltetést és győkérváltást követően pedig meg kell ismételni az inszekticides növényvédelmi kezelést az állományban.



A korai tavaszodás előrehozta a vetési bagolylepke (Agrotis segetum Denis et Schiffermüller) megjelenését a dohány területeken. A rajzás korábban indult a megelőző évekhez képest és folyamatos, elhúzódó jellegű volt. Nem igazán sikerült hatékonyan védekezni ellenük a sex feromon csapdázásos megfigyelési rendszerünk segítségével sem. A tapasztalatunk az, hogy már az ültetést megelőző két héttel el kell kezdeni a dohányterületek csapdázását. A kártevő csak az L1, L2 lárva állapotban pusztítható el eredményesen. A későbbi, fejlettebb állapotban már ez szinte képtelenség. Tehát itt az időbeni védekezésnek kiemelkedő szerepe van.



Levéltetvek (Aphidoidea). Jelenleg a dohányültetvényekben a legnagyobb növényvédelmi gondot okozó kártevő. A forró, száraz idő nagymértékben elősegíti felszaporodásukat, a nagyszámú kolóniák kialakulását. Tapasztalatunk az, hogy a termelőink túlnyomó része nehezen tudja az ültetvényét megtisztítani a levéltetű fertőzéstől. Ennek igen sok oka lehet, de talán a legnagyobb gond, hogy az alkalmazott technológia és eszköz nem a legmegfelelőbb. A levéltetvek felszaporodása csak abban az esetben szorítható vissza, ha már az első betelepedéseknél megkezdi a termelő a következetes védekezést hatékony felszívódó készítményekkel (imidacloprid, acetamiprid, tiametoxam, abamektim). A „tűzoltás” jellegű védekezés ennél a kártevőnél igen alacsony hatásfokú. Nem jó gyakorlat az ajánlott dózis fölötti növényvédőszer kijuttatás, mert ez a hatásfokot nem javítja, terheli a környezetet, a termelő pénztárcáját, valamint a terméket eladhatatlanná teszi a piacon a megengedett szint fölötti hatóanyag tartalom miatt. A megvizsgált növényvédelmi permetező gépekkel sincs minden rendben. A szórófejek alkalmazása nem minden esetben megfelelő, így a szóráskép nem jó. A szántóföldi szórókeretes permetezők nem biztosítanak semmilyen turbulenciát, így a kijuttatott növényvédőszerből semmi sem jut a levelek fonákára a dohány jelenlegi fejlettségénél. A levéltetvek túlnyomó része viszont a levelek fonákán található meg. Ebben a helyzetben a leghatásosabb, javasolt növényvédelmi eszköz a helikopter lenne. Korábban erre már volt kedvező tapasztalat, amikor egy térség dohánytermelői összefogva helikopteres védekezést alakalmaztak, így nemcsak a dohányültetvényt, de a táblát körülvevő rudeális területeket is eredményesen kezelték.



A dohány 5.858 ha-os országos ültetett területével „klasszikus kiskultúra”. Ezt jól tükrözi a jelenleg a dohánykultúrában engedélyezett és felhasználható inszekticidek köre. Sajnos egyre szegényesebb a választék, ami bővítést igényel. Az ágazat szakmai vezetői a későbbiekben konzultációt kezdeményeznek a növényvédőszer gyártók és a hatóság képviselőivel a dohánykultúrában engedélyezett szerpaletta bővítése érdekében.







Fekete Tibor

ULT Magyarország Zrt.








Kövessen minket