Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Vetőmagszemle és fajtabemutató az Agroport-D Kft.-nél

2007.08.03. 12:07:01

Vetőmagszemle és fajtabemutató az Agroport-D Kft.-nél

2007.08.03.



Az Agroport-D Kft. 2007. augusztus 2-án tartotta az éves vetőmagszemléjét és fajtabemutatóját a termeltető vállalatok, a termelők és a hatóságok képviselőinek részvételével



Az Agroport-D Kft. 2007. augusztus 2-án tartotta az éves vetőmagszemléjét és fajtabemutatóját, melyen részt vettek a termeltető vállalatok, a termelők képviselői, illetve az MGSZH munkatársai.





A vetőmagtermesztés a korábbi évekhez hasonlóan Pallagon folyik. Vektorhálós sátrakban három fajta (Pallagi 5, Hevesi 9, Hevesi 19) vetőmagjának előállítása történik. Az évjáratból adódóan fokozott figyelmet fordítottak a növényvédelmi védekezések és az öntözés rendszeres, szigorú technológia szerinti végrehajtására, ezzel is biztosítva a kiváló biológiai értékű vetőmagot a termelők részére.







Jelenleg a növények megporzása folyik, mely július első dekádjában kezdődött el és várhatóan két héten belül befejeződik.







A szemle során megállapították, hogy a vetőmagtermő növények megfelelő fejlettségűek, kórokozóktól és kártevőktől mentesek, a sátrak illetve környezetük jó kultúrállapotban vannak.




Az Agroport-D Kft. kísérletei, illetve köztermesztésű dohánya a Gáspár György kertben került elhelyezésre.


A területen a PVY fertőzöttség csak a fogékony fajtákon jelentkezett, TSWV fertőzés elvétve fordult elő, viszont a CMV fertőzöttség kiemelkedően magas volt. A csapadékhiány e területet is sújtotta, ami a klimatikus rezisztencia tesztelését segítette, az öntözést technikai okok miatt csak július közepén kezdték.


A kísérletek kb. 1 hektárt foglalnak el, ebből a burley kísérletek aránya 30 %, a virginiáé 70 %.



A korábbi évekhez hasonlóan idén is beállításra kerültek mind virginiából, mind burleyből a szelekciós és módszeres kísérletek, illetve egyéb technológia-fejlesztéshez és kutatáshoz kapcsolódó kísérletek.



A fajtabemutatón az országos nagylevelű, országos virginia, valamint virginia F1 és burley módszeres kísérletek kerültek bemutatásra.



Az országos nagylevelű kísérletben 7 fajta szerepel, köztük 3 külföldi (TN 86, TN90, NC 3) és 4 hazai fajta (Pallagi 5, Pallagi 7, Pallagi 8, Pallagi 11).

Az országos virginia kísérletben 6 fajta került beállításra (Virginia Delcrest, Hevesi 9, Hevesi 17, Hevesi 18, Hevesi 19, Hevesi 20 fajtajelölt).

A virginia F1 kísérletben három, a korábbi években kiváló tulajdonságokat mutató perspektívikus F1 keresztezés került bemutatásra, melyek az ez évi eredmények értékelését követően üzemi kísérletbe kerülhetnek.



A burley módszeres kísérletben is szerepel a Pallagi 11 fajtajelölt, mely a jelenleg termesztett Pallagi fajtáktól eltérően a klasszikus burley habitust mutatja.



A fent említett üzemi kísérletbe állítandó F1 keresztezések vetőmagjának felszaporítása vektorháló alatt folyamatban van. A Hevesi 20 fajtajelölt idei üzemi kísérletét követően a következő évben nagyobb területen (60-80 hektár) kerül kísérleti termesztésbe.


Dr. Varga Lajos


AGROPORT-D Kft.












Kövessen minket