Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

.../2007. (...) FVM rendelet a termelői csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról

2007.08.29. 10:15:53

.../2007. (...) FVM rendelet a termelői csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról

2007.08.29.



Az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló 1997. évi CXIV. törvény 10. § (2) bekezdés b) pontjának ba) alpontjában, valamint a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a következőket rendelem el:



1. §



A termelői csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-ának f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:



"f) hivatal: a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal illetékes területi szerve."



2. §



Az R. 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:



"(1) Termelői csoport tagja az a mezőgazdasági vagy erdészeti alaptevékenységet folytató természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (a továbbiakban: termelő) lehet, aki (amely) a termelői szerveződés céljának megfelelő piaci vagy feldolgozóipari értékesítésre szánt terméket termel, és akit (amelyet) az Európai Unió Közös Agrárpolitikája magyarországi végrehajtásában, illetve a nemzeti agrártámogatási rendszerben érintett ügyfelekkel összefüggő ügyfélregiszter létrehozásáról és az ezzel kapcsolatos nyilvántartásba vételről szóló 141/2003. (IX. 18.) Korm. rendelet, illetve a hegyközségek adatszolgáltatási rendjéről szóló 96/2004. (VI. 3.) FVM rendelet szerint nyilvántartásba vettek."



3. §



(1) Az R. 5. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:



"(1) A termelői csoportként történő elismerés feltétele, hogy a szervezet taglétszáma legalább tizenöt termelő, míg a tagok által megtermelt, illetve feldolgozott, az állami elismeréssel érintett termék értékesítéséből származó tárgyévi árbevétel legalább háromszázmillió forint legyen. Juh-, kecske-, nyúl-, strucc- és prémesállat-tartás, méhészet, szőlő-bor, tökmag, biotermék, faiskolai-, szaporítóanyag-, erdő-, bioenergetikai ültetvénygazdálkodás, valamint virág- és dísznövénytermesztés, továbbá fűszer- és gyógynövénytermesztés, illetve gyűjtés, tönköly- és durumbúza, valamint rizs- és dohánytermesztés esetében pedig a tárgyévi árbevételnek százmillió forintot kell elérnie.



(2) A termelői csoport természetes személy tagjaitól - az állami elismerés tárgyát képező termék értékesítéséből - származó árbevétele nem lehet kevesebb, mint az összes árbevételének tíz százaléka. Gabona, olajosnövény, cukorrépa, rizs, tehéntej, baromfi- és sertéstenyésztés, valamint dohánytermesztés esetében a természetes személy tagoktól származó árbevételnek el kell érnie az értékesítési árbevétel legalább három százalékát."



(2) Az R. 5. § (5) bekezdésének első mondata helyébe a következő mondat lép:



"(5) Ha a termelői csoport tárgyévi árbevétele elháríthatatlan külső ok (vis maior) - különösen természeti katasztrófa (fagykár, jégkár, aszálykár, állatmegbetegedés stb.) - következtében jelentős mértékben csökken, vagy a terméket intervencióra felajánlották és a kifizetés a tárgyévet követő évben történik meg, akkor köteles erről - a kár bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül - a hivataltól, intervenciós raktározás esetében pedig a felajánlás elfogadását követő tizenöt napon belül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (a továbbiakban: MVH) igazolást kérni."



4. §



Az R. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:



"6. § A termelői csoportnak a tagjai által termelt, az állami elismerés tárgyát képező termék értékesítéséből - beleértve a saját előállítású feldolgozott termékek értékesítését is - származó árbevétele nem lehet kevesebb, mint az elismeréssel érintett termékre vagy termékcsoportra vonatkozó értékesítési árbevételének hetven százaléka."



5. §



Az R. 7. § (4) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép



[(4) A korlátolt felelősségű társasági formában működő termelői csoport az előzőeken kívül is csak abban az esetben ismerhető el termelői csoportként, ha a társasági szerződés rendelkezik arról, hogy]

"a) egyetlen tag sem rendelkezhet tizenöt százalék feletti részesedéssel, illetve szavazati joggal. Ha ugyanazon természetes személy több jogcímen is képviselteti magát a termelői csoportban, akkor a tizenöt százalékos részesedés szabályát rá nézve összességében kell alkalmazni;"


Forrás: FVM











Kövessen minket