Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Burley termelők figyelmébe - NYIDOTER Hírlevél

2006.08.08. 15:51:51

 hspace=

 hspace=




Burley termelők figyelmébe - NYIDOTER Hírlevél

2006.08.02.




Tisztelt Burley Dohánytermelőnk!

 

Engedje meg, hogy hírlevelünk segítségével felhívjuk szíves figyelmét néhány fontos információra, valamint technológiai elvárásra.

 

 

   A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az 51/2006. (VII. 5.) FVM rendeletével írta elő a dohánytermelői csoportoknak, a tagjai részére az őket megillető „dohánytermesztéshez kötött nemzeti támogatási jogosultság” meghatározását és az erről szóló igazolások kiadását. A NYIDOTER KFT minden dohánytermelőjének a 2006-os termesztési szerződése alapján adta ki a támogatási jogosultság mértékét, melyről a kiállított igazolásokat minden termelő aláírt.

 

 

   Az FVM a 2006-os támogatások alap feltételeit a 24/2006. (III. 31.) és a 25/2006. (III. 31.) FVM rendeletekkel határozta meg. Az 53/2006. (VII. 24.) FVM rendelet a konkrét támogatási összegeket tartalmazza. A rendelet értelmében az egységes területalapú támogatás (SAPS) legfeljebb, 102,29 €/ha mértékben, míg az egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó kiegészítő nemzeti támogatás (top-up) legfeljebb 779 000 Ft/ha mértékben került meghirdetésre. A két támogatás együttes összege biztosítja az EU 15-ök jelenlegi támogatásának 65%-os szintjét.

 

   A rendelet előírja, hogy az itt meghatározott 100%-os top up támogatást csak az a termelő kaphatja meg, aki legalább 1,45 tonna/ha termést értékesít a termelői csoportja felé, így az alacsonyabb szinten teljesítőknél a top-up támogatás mértéke arányosan csökken az alábbiak szerint:

 

  Termelői csoport felé értékesített mennyiség. Top-up támogatás mértéke.

 

                  1,45 tonna/ha fölött                                       100 %

                  1,25-1,44 tonna/ha között                               85 %

                  1,00-1,24 tonna/ha között                               75 %

                  1,00 tonna/ha alatt                              Nincs támogatás

 

Az a dohánytermelő, aki nem éri el az 1,00 tonna/ha értékesített mennyiséget támogatásra nem jogosult !

 

   A 25/2006. (III. 31.) FVM rendelet 45. § (3) pont alapján a NYIDOTER KFT agronómusa, valamint az ULT Magyarország ZRt képviselője közösen helyszíni szemlét tartanak minden dohányterületen a zöldbimbós állapotot követően, de legkésőbb 2006. október 01.-ig. A helyszíni szemlék megállapításait a felek, a rendeletben meghatározottak szerint írásban rögzítik.

 

   Az elmúlt évben a burley dohányok feldolgozása során gondot okozott a dohányokban előforduló nagy mennyiségű neylon zsinegdarab jelenléte, ami a piaci lehetőségeket rontja. A NYIDOTER KFT, agronómusai útján minden termelőjének biztosít kender fűzőzsineget, mely 2 kg/db keresztorsó kiszerelésben 2120 Ft/db + ÁFA áron kapható. Az idén gyártott fűzőzsineg a korábban használt zsinegekhez képest erősebb, nagyobb szakító szilárdságú. Azoknak a termelőknek a dohánya nem kerül átvételre, akik továbbra is neylon fűzőzsineget használnak, így a helytelenül alkalmazott technológia miatt, értékesített dohánymennyiség hiányában a támogatásuk megvonásra kerül.

 

   Az ültetvények tetejezése és kacsmentesen tartása alapvető követelmény az idei évben is! Kérünk minden termelőnket, hogy a tetejezést követően azonnal egy vegyszeres kezelést alkalmazzanak, melyhez kérjék a termelői csoport agronómusának szaktanácsát.

 

  Az idei felvásárlási szezonban nagy figyelmet fordítunk majd a felvásárolt dohányok „tisztaságára”, neylon szál és idegen anyag mentességére, mert ha a piac feltételrendszerét nem tudjuk teljesíteni, mindannyiunk megélhetése veszélybe kerül.

 

 

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az MNB az utóbbi időben kétszer is emelte a jegybanki alapkamat mértékét. Ez a kamatemelés megdrágítja a NYIDOTER KFT által felvett hiteleket is.

 

A NYIDOTER KFT ügyvezetése élve a termeltetési szerződésben és a kölcsön-szerződésekben biztosított lehetőséggel, 2006. 07. 01-től 9 %-ra kénytelen emelni az árúhitelek és a forgóeszköz-kölcsönök kamatait.

 

 

 

 

 

                   Balogh László                                          Fekete Tibor

                 NYIDOTER KFT                               ULT Magyarország ZRT







Kövessen minket