Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

.../2006. (...) FVM rendelete Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot

2006.08.31. 14:01:24


.../2006. (...) FVM rendelete Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot

2006.08.31. 







 

Az egyszerűsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot", illetve a "Helyes Gazdálkodási Gyakorlat" feltételrendszerének meghatározásáról szóló 4/2004. (I. 13.) FVM rendelet módosításáról

 

 


 

    A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló 2003. évi LXXIII. törvény 45. §-a (2) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

 

1. §

 

    (1) Az egyszerűsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot", illetve a "Helyes Gazdálkodási Gyakorlat" feltételrendszerének meghatározásáról szóló 4/2004. (I. 13.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (6) bekezdésének  első mondata helyébe a következő rendlekezés lép:

 

    "Az agrár-környezetgazdálkodási és a kedvezőtlen adottságú területek kompenzációs támogatásaiban részesülő mezőgazdasági termelő a helyes gazdálkodási gyakorlatra vonatkozó előírások teljesítésének ellenőrzése, valamint a nevezett támogatások monitoringja érdekében a gazdasága teljes területén végzett tevékenységekről e rendelet 5. számú melléklete szerinti gazdálkodási naplót köteles vezetni, melynek egy aláírt másolatát megküldi minden év augusztus 31. és december 31. között a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat címére (1118 Budapest, Budaörsi u. 141-145.), kivéve 2005. gazdálkodási évre vonatkozót, melynek beküldési ideje 2006. október 1- 2007. január 31."

 

    (2) Az R. 2. §-a kiegészül az alábbi (7)-(8) bekezdéssel:

 

    "(7) A gazdálkodási napló formanyomtatványát a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján közzéteszi.

 

    (8) A gazdálkodási naplók kezelését, adatainak feldolgozását az Agrár-környezetgazdálkodási Információs Rendszer (AIR) működtetéséért felelős, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlege társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 131/2004. (IX.11.) FVM rendelet 18. §-ának (3) bekezdésében meghatározott szervezet végzi."

 

[...]

 

Csatolt dokumentum:


 



 

INDOKOLÁS

 


Döntési javaslat fő tartalmi elemeinek ismertetése:

 

Az egyszerűsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő "Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot", illetve a "Helyes Gazdálkodási Gyakorlat" feltételrendszerének meghatározásáról szóló 4/2004. (I. 13.) FVM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosításáról készített tervezet az 5. számú melléklet (a továbbiakban: Gazdálkodási napló) és a Gazdálkodási naplókat feldolgozó szervezet módosítására terjed ki.

 

A kezdeményezés viszonya a kormányprogramhoz és a 100 lépés programhoz:

 

A rendeletmódosítás tervezetében megfogalmazottak közvetlenül nem kötődnek a Kormányprogramhoz.

 

A kezdeményezés indokai:

 

A módosítások életbe lépésével a gazdálkodók számára egyszerűbben kezelhető Gazdálkodási napló vezetését tesszük lehetővé, valamint biztosítani kívánjuk a Gazdálkodási naplók adatainak feldolgozását.

 

Szakmai indokok miatt került módosításra a 5. számú melléklet, mivel a gazdálkodók és a témával foglalkozó szaktanácsadók részéről is felmerült a Gazdálkodási napló módosításának szükségessége.

 

A naplók feldolgozására nincs minisztériumi humán erőforrás-kapacitás, ezért a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálaton belül működő Agrár Információs Rendszer (AIR) fogja végrehajtani  a feladatot.

 

A módosítások mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy a termelők és a szaktanácsadók a munkájukat eredményesebben és szakmailag jobban megalapozva tudják folytatni.

 

Várható szakmai, gazdasági, társadalmi és költségvetési hatások:

 

Az agrár-környezetgazdálkodási és kedvezőtlen adottságú területek támogatása intézkedésekben résztvevő gazdálkodók számára költségnövekedést nem jelent a módosítás, csupán pontosabb, szakmailag megalapozottabb adatokat kell vezetniük a gazdálkodásukról, ugyanakkor a módosított  Gazdálkodási napló adattartalma elősegíti az egyszerűbb kitöltést.







Forrás: FVM - Jogi Főosztály



2006.08.31. 11:45









Kövessen minket