Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

DTS palántanevelő tálca használata a dohánytermesztésben.

2018.05.16. 7:15:00


Fekete Tibor ULT Magyarország Kft.
 

A magyarországi palántanevelésben használt polisztirol tálcák jelentős környezeti terhelést okoznak. Évente, mintegy 75.000 – 100.000 db tálca cseréje történik meg úgy, hogy a használt tálcák újrahasznosítása nem megoldott. Nagy részük a palántanevelő telepek környékén kerül felhalmozásra, átmeneti tárolásra. Néhány vállalkozás „könnyű” beton készítéshez használja a tálcák őrleményét, de ennek a felvevő piacnak a lehetőségei is jóval kisebbek az évente képződött tálcák mennyiségéhez képest. Az egyedüli szabályos út, a használaton kívüli selejt tálcák összegyűjtése és szelektív hulladékként történő megsemmisítése.

Látva ezt a problémát, az ULT Magyarország Kft és a Nyidoter Kft évekkel ezelőtt elkezdett egy megfigyelési programot a kettős falú műanyag tálcák (DTS) alkalmazásával. Az első évek tapasztalatai kedvezőek. Egyedüli gond, hogy a DTS tálcáknak azonos méretűeknek kell lenniük a termelőink által használt 170 lukas polisztirol tálcákkal, mert a vetőgépek kialakítása ennek megfelelő. Ebben a kérdésben egyeztettünk a gyártóval és folyamatban van a 170 lukas DTS tálca kialakítása. Várhatóan az elkövetkező években ez a megoldás elérhető lesz a termelőink részére. A DTS tálcákat jó eredménnyel alkalmazzák Görögországban, Szerbiában, Horvátországban és Lengyelországban a kisebb dohánytermelők, akik kézi töltést alkalmaznak.

A mellékelt fotókon egy szerbiai dohánytermelő az általa három éve használatban lévő DTS tálcákkal előállított palántákat mutat be.










Forrás: Fekete Tibor ULT Magyarország Kft







Kövessen minket