Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Selmeczy István

1933.01.27. - 2001.04.11.




Születési hely: Nagyatád
Születés ideje: 1933.01.27.
Halál ideje : 2001.04.11.

 

1933 január 27-én született Nagyatádon. Szülei: Selmeczy István és Müller Erzsébet voltak.

Az elemi iskoláit Nagyatádon végezte, majd Budapesten, a Ludovikán tanult, mivel szülei katonai pályára szánták. de a háború közbeszólt és a szülők hazahozták Nagyatádra. Tanulmányait a Csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban folytatta és itt érettségizett 1952-ben.

 

Csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium

 

Életét már ekkor átszőtte a sport iránti szeretet. A gimnáziumi évei alatt Csurgón kosarazott, focizott, atletizált. Nagyatádon már 16 éves korában az NB-3-ban játszó futball csapat meghatározó játékos volt. Sikeresen felvételizett a Testnevelési Egyetemen, de miután származását tekintve osztályidegennek számított ezért elutasították a felvételét, egyéb ok megjelöléssel.

Rövid ideig a Nagyatádi Cérnagyárban dolgozott, mint bérelszámoló, majd behívták katonának munkaszolgálatra. Két évig volt Nagykanizsán, ahol ez idő alatt folyamatosan játszott a katonai csapatban és a honvéd válogatottnak is tagja lett.

1956-ban megnősült.

Több élcsapat is felismerte futball tehetségét, ezért ajánlatot kapott a foglalkozásszerű focizásra.  A szülei javaslatára a Szombathelyi Haladást választotta.

Nem sokáig tartott a kapcsolat a Haladással, mert a politika és a családi kötelék átrendezte az elindult életpályát. A család ugyanis ígéretet kapott arra, hogy ha a fiúkat hazahozzák Nagyatádra focizni a Szombathelyből, akkor visszakapják a családi házukat, amit jogtalanul államosítottak korábban.

Így 1957-ben hazaköltözött és a Nagyatádi Dohánybeváltó Üzemben kapott állást a futball mellett.
 

 

A Dohánybeváltó irodai dolgozói.
A kép jobb oldalán Selmeczy István

 

Akkor még nem tudta, hogy egy másik szerelem kezdődik az életében. Először irodai munkát kapott, majd körzeti felügyelő lett. Miután egyre jobban érdekelte ez a munka, ezért beiratkozott a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Főiskolai karára, ahol üzemmérnöki diplomát szerzett.

 

Lengyeltóti szárító telep

 

Lelkesen járta a dohánytermesztéssel foglalkozó falvakat és jó kapcsolatot alakított ki a beváltó üzem termelői körével, közben a szárítási szezonban a Pusztaszentgyörgyi mesterséges dohányszárító telepen dolgozott, mint átvevő, majd 1969-től, mint telepvezető. Később 1986-ban a Nagyatádi Beváltó üzem helyettes vezetője, majd vezetője lett.
Ez a beosztását egészen 1993-ig látta el, ekkor ugyanis nyugdíjba vonult.


 

Értekezés Nagyatádon


 

Nyugdíjba vonulása után még néhány évet dolgozott a szeretett szakmájában így összesen 40 évet töltött el az iparban.

2001. április 11-én, Révfülöpön szívinfarktus következtében halt meg.


Forrás: MADOSZ

Képgaléria :

Selmeczy István









Kövessen minket