Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Iparilag nem hasznosítható dohányok megsemmisítése az ULT Magyarország Kft-nél.

2021.04.29. 7:27:00


Az ULT Magyarország Kft évek óta nyújt ingyenes szolgáltatást a szerződött dohánytermelőinek az iparilag nem hasznosítható dohányok központi összegyűjtésével és megsemmisítésével. A 2020 évi Virginia termésből mindössze egy karton ilyen jellegű dohány keletkezett, melyet a termelő semmisített meg. A burley esetében 988 kg dohányt dohányt hagytak a telephelyünkön a termelők megsemmisítésre. Az előzetes NAV bejelentést követően a megsemmisítés 2021. 04. 28. volt. Az eljárás komposztálással történik, mely során a dohány leveleket műtrágyával és vízzel áztatjuk át. Ezt követően folyamatosan nedvesen tartva a dohány levelek néhány hónap alatt teljes mértékben lebomlanak, elkorhadnak.

Ez úton szeretnénk újból felhívni dohánytermelőink figyelmét, hogy a szárított dohány és a fermentált dohány előállításáról, tárolásáról és kereskedelméről szóló 557/2013. (XII.31.) Korm. rendelet 1/A. § (2) bekezdése alapján a termelőnek a dohány jogszerű birtokban tartását a termelői, értékesítési szerződésben foglalt utolsó átvételi időpontot követően a megsemmisítésig az átvevő által kiállított olyan dokumentummal kell igazolnia, amely tartalmazza az át nem vett dohány mennyiségét és az átvétel megtagadásának okát. Ugyanezen § (3) bekezdésében foglaltak alapján a termelő a (2) bekezdés szerinti megsemmisítés helyszínét, időpontját, a megsemmisíteni tervezett dohány mennyiségét legkésőbb a megsemmisítést 3 munkanappal megelőzően bejelenti a vámhatóságnak. A bejelentést a NAV_J42-es nyomtatványon, a 25-ös jogcím (Szárított, fermentált dohány megsemmisítésének bejelentése) jogcím alkalmazásával kell megtenni. Kérjük, hogy a NAV_J42-es nyomtatványon a telefonos elérhetőségét is szíveskedjen megadni, hogy a NAV pénzügyőrei a megsemmisítésen történő részvétellel kapcsolatban a pontos időpontot illetően egyeztetni tudjanak. 

Bízunk benne, hogy dohánytermelőink az elvárt jogkövetelő magatartást követve, ezen a területen is betartanak minden törvényi előírást.

Fekete Tibor agronómiai igazgató ULT Magyarország Kft

 

 



Forrás: Fekete Tibor agronómiai igazgató ULT Magyarország Kft







Kövessen minket