Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Brutálisan drágul ez a termék

2022.12.01. 6:04:00


Már folyamatban van a dohánytermékekről szóló 2011. évi uniós irányelv aktualizálása. Magyarországon jövőre akár 700-800 forinttal is emelkedhet egy doboz cigaretta ára, emellett pedig a hevített dohánytermékek és az elektromos cigaretta adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék.

Nehéz időszak vár a dohányokra, ugyanis hamarosan brutálisan drágulhatnak a cigaretták. A KSH legutóbbi adatai alapján ma egy doboz cigaretta 1900-2000 forintba kerül, jövőre pedig akár 700-800 forinttal is emelkedhetnek az árak, így közel 3000 ezer forintba kerülhet majd 20 szál cigaretta. 

„Már így is nagyon drága a cigi. Én próbáltam átállni a hevítettdohány-termékekre, viszont nekem nem jött be. Az a baj, hogy egy láncdohányos, bármennyit emelnek rajta, meg fogja venni. Én is sokallom érte azt a pénzt, de nem vagyok álszent, tudom, hogy úgyis meg fogom venni” – mondta a Borsnak Mariann. De vannak, akik úgy nyilatkoztak a lapnak, ha 700-800 forinttal emelkedik a dohánytermékek ára, akkor biztosan leteszi a cigit. 

Az Európai Unió minimalizálni kívánja a dohánytermékek fogyasztását, és végső célja, hogy 2040-re dohánymentes nemzedék jöjjön létre. Éppen ezért tiltották be az ízesített, hevített dohánytermékek használatát, hogy megfékezzék a fiatal fogyasztók körében megugró keresletet.

Korábban a Naphíre beszámolt arról is, hogy bár nagyon megdrágult a cigaretta, a magyarok így sem dohányoztak kevesebbet az elmúlt időszakban. Egy felmérés szerint idén 1000 milliárd forintot költöttek cigire a magyarok, és 2022 első félévében 3,6 százalékkal nőtt a termékek forgalmazása.



Forrás: naphire.hu







Kövessen minket