Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

2021 évi tapasztalatok a fenntartható forrásból származó kókuszrosttal kapcsolatban a magvetések és a kelések során

2021.04.23. 6:29:00


Az idei szezonban felhasznált kókuszrost a vetések és a kelések során is pozitív tapasztalatokat mutatott.

A kilenc fóliasátorban felhasznált kókuszrost a gépi töltés során akadálymentesen alkalmazható volt, mivel szálmérete és morzsalékossága megfelelő volt. A tálcák vízre tételét követően a kókuszrost 24 órán belül teljes mértékben átitatódott vízzel.

A kelések a hideg időjárás ellenére is kivallónak mondhatóak, hiszen a magok a vízre tételt követő két hét elteltével kicsiráztak. Tálcánként átlagosan 155-160 db növény kelt ki.

A kókuszrost egy kivalló plántanevelő közeg, amennyiben a tálcák töltésére előkészített anyag szálmérete és morzsalékossága ideális, mely így akadálytalanul fel tudja venni a vizet, ezáltal pedig a gyökerek hozzájutnak a tápanyagokhoz.

A kókuszrost alkalmazásával a palántanevelés költsége csökkenthető. Mindemellett a fenntartható forrásból származik, így hozzájárulunk környezetünk védelméhez.

A programmal kapcsolatos korábbi anyagok elérhetőek a Nyidoter Kft weboldalán, illetve a részleteket és eredményeket a technológia egyes fázisaiban folyamatosan frissítjük, így nyomon követhető a kókuszrost felhasználásának sikeressége.

Balogh Dávid, Nyidoter Kft.



Forrás: Balogh Dávid, Nyidoter Kft.







Kövessen minket