Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Újabb csapás a dohányosokra

2022.11.23. 8:25:00


Betiltják az ízesített-hevített dohánytermékek forgalmazását az Unióban jövőre, miután több tagállamba is jelentősen emelkedett a népszerűségük. Tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért minél inkább gátolnák az Európai Unióban.

Belenyúl a dohánytermékek kínálatába az Európai Unió

Az Európai Unió 2014-ben fektette le a máig érvényes dohányirányelvét, amely szerint a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. Tehát nem lehet olyan termékeket értékesíteni, amelyek ízesítése elfedi a dohány természetes ízét – ez lett korábban például a mentolos cigik veszte is.

A törvény csak a hagyományos cigarettákra és a vágott dohánytermékekre vonatkozott ezidáig. Azonban a szabályzat értelmében más termékek is bekerülhetnek a tilalmi körbe, amennyiben a terméktípus dohánypiaci részesedése eléri a 2,5 százalékot. A hevítéses dohánytermékeknél ez megtörtént, ezért Brüsszel azokra is kiterjesztette az ízesítési tilalmat. Az új szabályozás 2023, október 23-tól lép életbe.

Egyéb részletek

A jövőben tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban vagy a kapszulában) ízesítést tartalmaz.

Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson. A tiltást tartalmazó konkrét jogszabályokat a tagállamoknak a kötelessége megalkotni

idézi Lengyel Antalt, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) elnökét a Napi.hu.

 



Forrás: haszon.hu







Kövessen minket